Clicky


Celstraffen voor grootschalige hennepteelt

Celstraffen voor grootschalige hennepteelt
20-08-2021 13:58 | Misdaad | auteur Redactie

ZUTPHEN - De rechtbank legt drie mannen van 28, 31 en 37 jaar tot 42 maanden cel op voor grootschalige hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie die zich met deze hennepteelt bezig hield. Daarbij wordt bij beide mannen van 31 en 37 jaar elk ruim 287.000 euro en bij de man van 28 jaar ruim 10.000 euro aan illegaal verdiend geld afgepakt.

De organisatie rondom de kwekerijen, 17 in totaal, was zeer professioneel. De kwekerijen bevonden zich door heel Nederland. Panden werden van nietsvermoedende eigenaren gehuurd, zogenaamd als woning en vervolgens ingericht als hennepkwekerijen. De mensen die in de panden zijn aangetroffen, verbleven daar onder armzalige omstandigheden. De verhuurders bleven na ontdekking van de kwekerijen met grote schade achter.

De politie kwam de drie mannen op het spoor na uitgebreid onderzoek. De één vervalste documenten om verhuurders om de tuin te leiden, de ander regelde de financiële zaken en onderhield het contact. Weer een ander regelde praktische zaken zoals het vervoeren van personen en goederen naar de kwekerijen

De handel in hennep gaat samen met verschillende vormen van criminaliteit, is ondermijnend en levert een reëel gevaar op voor de volksgezondheid, mede door toegenomen THC-gehaltes. 

De rechtbank weegt mee dat de mannen geen verantwoordelijkheid namen voor hun handelen. Ze probeerden tijdens de zitting hun daden minder erg te laten lijken. De rechtbank veroordeelt de twee oudste mannen elk tot een gevangenisstraf van 42 maanden. Zij zijn eerder voor hennepteelt veroordeeld en hun rol in de organisatie was groter. De jongste man krijgt een gevangenisstraf van 19 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij had een blanco strafblad en een kleinere rol.

De drie mannen worden ook 'geplukt'. Het illegale geld dat ze hebben verdiend met de hennepteelt wordt van ze afgepakt.