Clicky


Oud-voorzitter FNV Bouw, Roel de Vries, overleden

Oud-voorzitter FNV Bouw, Roel de Vries, overleden
20-08-2021 13:50 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - Woensdag 18 augustus jongstleden is Roel de Vries op 78-jarige leeftijd overleden. Hij was voorzitter van FNV Bouw van 1993 tot 2003.

Tuur Elzinga, voorzitter FNV: "Roel was als voorzitter van FNV Bouw, een van de voorlopers van de huidige FNV, een man die tussen zijn leden stond. Begonnen als timmerman, is hij nooit vergeten voor wie hij het deed. Als onderhandelaar en met twee grote stakingen heeft hij de 36-urige werkweek in de bouw gerealiseerd. Zijn betrokkenheid hield niet op bij de landsgrenzen. Als voorzitter van de Internationale vakbond voor bouw- en houtsector, de  BWI, heeft hij de fusie van de internationale Algemene en Christelijke Bouw en Houtbond tot stand gebracht en zich altijd ingezet voor internationale samenwerking."

Als voorzitter stond hij aan het roer van de grootste naoorlogse bouwstaking in 1995. Zelf zei hij hierover: "Het ging om meer dan een cao-conflict, het ging om een aanval op de positie van de vakbeweging. Dat we die eendrachtig met 36.000 stakers achter ons konden afslaan, was een mooi moment. Voor mij de beste herinnering aan mijn periode als voorzitter."

Roel de Vries stond, samen met Australische en Scandinavische vakbonden ook aan de wieg van de Stichting Child Learn, een stichting die in India actief is tegen kinderarbeid, kinderen uit de steengroeven en steenfabrieken haalt, onderwijs verzorgt en let op hun gezondheid. Voorzitter Child Learn Ruud Baars: “Tot op het laatste moment was Roel hier bij betrokken en toegewijd mee bezig geweest. Dankzij zijn inzet hebben vele duizenden kinderen een betere start in hun leven gekregen.”

Elzinga: "Zijn credo dat je als voorzitter, in je eentje niks voor elkaar krijgt en dat de samenwerking met de leden essentieel is om iets te kunnen bereiken, is een leidraad voor alle voorzitters die na hem zijn gekomen. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met dit verlies."