Clicky

 
Transport Online - VanDrie Group mag Van Dam overnemen

VanDrie Group mag Van Dam overnemen

VanDrie Group mag Van Dam overnemen
20-08-2021 12:04 | Bedrijfsovernames en fusies | auteur Redactie

MIJDRECHT - De Van Drie Group mag de Nederlandse activiteiten van Van Dam overnemen. De Autoriteit Consument & Markt stelt na uitgebreid onderzoek vast dat het niet waarschijnlijk is dat de overname zal leiden tot lagere inkoopprijzen van kalveren of tot uitsluiting van concurrenten.

De Van Drie Group is in de hele keten van de vleeskalversector actief. Van Drie houdt zich bezig met de productie van voer voor kalveren, de inkoop van jonge kalveren, de kalverhouderij, de kalverslachterij en de verkoop (export) van kalfsvlees. De Van Drie Group is marktleider in de kalversector. Van Dam houdt zich vooral bezig met de in- en verkoop van kalveren en de kalverhouderij.

Marktonderzoek over prijzen, overstapmogelijkheden en investeringen

De ACM heeft bekeken of de grote marktpositie van de Van Drie Group na de overname tot een beperking van de concurrentie kan leiden met schadelijke effecten als gevolg.

De ACM onderzocht of de Van Drie Group als gevolg van de overname de inkoopprijzen kan verlagen die hij betaalt aan melkveehouders en handelaren voor hun jonge kalveren. Lagere prijzen kunnen, zeker op langere termijn, leiden tot minder investeringen in bijvoorbeeld duurzaamheid en dierenwelzijn. Een verlaging van de inkoopprijs als gevolg van de overname lijkt echter onwaarschijnlijk. Melkveehouders en handelaren kunnen dan overstappen naar concurrenten.

De ACM heeft ook onderzocht of de Van Drie Group als gevolg van de overname de inkoopprijs voor vetgemeste kalveren kan verlagen. Dat lijkt niet het geval. Ook leveranciers van vette kalveren kunnen in dat geval overstappen naar concurrenten.

Hoewel de Van Drie Group nu al marktleider is in de kalversector, heeft deze overname geen grote gevolgen voor de concurrentie in de hele kalverketen. Het is niet waarschijnlijk dat de Van Drie Group concurrenten kan uitsluiten van de markt door bijvoorbeeld tijdelijk hoge vergoedingen te geven aan melkveehouders en handelaren bij de inkoop van kalveren.

A.J. van Dam Beheer b.v. is actief in diverse disciplines in de kalversector. De activiteiten omvatten de handel in en het op contract houden van kalveren. Het bedrijf is in 1979 gestart door familie Van Dam. Inmiddels telt het familiebedrijf een omzet van 120 miljoen euro en heeft het 14 medewerkers. De activiteiten van A.J. van Dam Beheer b.v. buiten Nederland worden door de familie Van Dam onverminderd en zelfstandig voortgezet.

De VanDrie Group is tevens een Nederlands familiebedrijf. De VanDrie Group maakt producten op het gebied van kalfs- en rundvlees, (kalver)voeders, zuivelgrondstoffen en kalfsvellen. Met een omzet van 2,4 miljard euro biedt het bedrijf werkgelegenheid aan ongeveer 2.600 personen.

De bedrijven zien uit naar een succesvolle samenwerking en integratie op basis van dezelfde familiewaarden en visie op de markt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Verkeersinformatie

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions