Clicky

 
Transport Online - Media: diplomaten VS waarschuwden voor ineenstorting Afghanistan

Media: diplomaten VS waarschuwden voor ineenstorting Afghanistan

Media: diplomaten VS waarschuwden voor ineenstorting Afghanistan
20-08-2021 09:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - Zeker twintig diplomaten die op de Amerikaanse ambassade in Kabul werkten, hebben in juli een interne memo naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken gestuurd waarin ze waarschuwen voor "de ineenstorting van Afghanistan". Volgens The Wall Street Journal, die donderdag over de memo bericht, is het "het duidelijkste bewijs tot nu toe dat de Amerikaanse regering op de hoogte was van de situatie in Afghanistan".

De vertrouwelijke memo zou op 13 juli naar Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, verstuurd zijn. De diplomaten waarschuwden destijds dat de Taliban snel aan terrein wonnen, melden twee bronnen die de memo hebben ingezien. Na de geplande terugtrekking van de Amerikaanse troepen op 31 augustus zouden de Afghaanse strijdkrachten volgens de diplomaten "ineenstorten", waardoor de Taliban de macht zouden kunnen grijpen.

In de memo werd de Amerikaanse regering door de diplomaten geadviseerd om "hardere taal te gebruiken bij het beschrijven van de wreedheden die de Taliban begaan". Ook zouden de ambassademedewerkers aanbevelingen hebben gedaan om de evacuaties vanuit Kabul te versnellen, schrijft The Wall Street Journal.

De onthulling komt terwijl de Amerikaanse president Joe Biden onder vuur ligt vanwege de situatie in Kabul, waar de afgelopen dagen chaos ontstond op het vliegveld toen duizenden mensen probeerden te vluchten. Woensdag zei Biden in een interview met ABC News dat "een vertrek uit Afghanistan niet mogelijk was zonder dat er chaos ontstond", maar critici verwijten hem te traag te hulp te zijn geschoten. De populariteit van de president onder Amerikanen bereikte afgelopen week een dieptepunt, bleek uit een peiling van Reuters/Ipsos.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden