Clicky


Politie maakt einde aan bomdreiging bij het Capitool

Politie maakt einde aan bomdreiging bij het Capitool [+video's]
19-08-2021 17:10 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - [update 22:27 uur] De politie heeft bij het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington, het Capitool, een man in hechtenis genomen die gedreigd had met een bom. Urenlang was de wijde omgeving afgesloten en mochten mensen niet de straat op. Enkele panden werden uit voorzorg ontruimd, waaronder het Hooggerechtshof.

Ondertussen werd onderhandeld met de man in een pick-up, die beweerde dat hij een bom bij zich had. Uiteindelijk gaf hij zich over. Hij is geïdentificeerd als Floyd Ray Roseberry uit de staat North-Carolina. De politie wilde niet zeggen of er daadwerkelijk explosieven in het spel waren.

Roseberry had een kleine vrachtauto met open laadbak op de stoep bij de bibliotheek van het parlement geparkeerd. Deze Library of Congress geldt als een van de belangrijkste bibliotheken ter wereld. Vanuit zijn voertuig deed hij een livestream via Facebook, waarin hij sprak over "revolutie" en zijn poging president Biden aan de telefoon te krijgen. Zijn ex-vrouw vertelde tegen media dat bij haar ex-man schizofrenie is vastgesteld.

Het parlement is deze week niet in zitting, maar er zijn toch medewerkers en personeel aanwezig. Het Capitool moest begin april kort in lockdown toen een automobilist inreed op een veiligheidsbarrière. Begin januari werd het gebouw nog bestormd door aanhangers van toenmalig president Trump, die het niet eens waren met zijn verkiezingsnederlaag.