Clicky

 
Transport Online - Eerste Nederlanders met evacuatievluchten vertrokken uit Kabul

Eerste Nederlanders met evacuatievluchten vertrokken uit Kabul

Eerste Nederlanders met evacuatievluchten vertrokken uit Kabul
18-08-2021 11:21 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - De eerste Nederlanders zijn geëvacueerd uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze zijn onderweg naar Nederland, liet demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag woensdag weten op Twitter. Details gaf ze niet, ook niet over aantallen.

De Franse regering maakte melding van de evacuatie van 216 mensen in de nacht van dinsdag op woensdag, onder wie vier Nederlanders. Het toestel is onderweg naar Parijs volgens Franse media.

Kaag liet in een mondelinge toelichting weten "ontzettend opgelucht" te zijn en is blij dat de eerste Nederlanders "eindelijk" in een vliegtuig zitten. "Maar het is maar een eerste stap, er moeten nog veel en veel meer mensen worden geëvacueerd." Een concreet aantal wilde de bewindsvrouw nog altijd niet noemen.

Dinsdagavond lukte het niet om Nederlanders aan boord te krijgen van een vliegtuig dat mede door Nederland was gestuurd. Dat toestel stond maar een halfuur aan de grond en moest toen weer vertrekken. Volgens Kaag was er te weinig tijd en lieten de Amerikanen geen Afghanen toe op de luchthaven, waardoor bijvoorbeeld de tolken met hun gezinnen er niet in zouden kunnen. Nederland is afhankelijk van de Amerikaanse krijgsmacht omdat die de luchthaven in handen heeft.

Kaag zei dinsdagavond dat zij hoopt dat de Nederlandse ambassadeur kan voorkomen dat zoiets nogmaals gebeurt. Die landt woensdag naar verwachting op het vliegveld van Kabul. "Heel veel mensen waren er met hun gezinnen, met hun kinderen. Ze stonden daar aan de poorten van de luchthaven. Ik vind het vreselijk", zei ze.

Maandag was ook een Nederlands vliegtuig onderweg naar Afghanistan, maar dat kreeg op het laatste moment geen toestemming om te landen op het vliegveld van Kabul.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,448
Diesel2,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden