Clicky

 
Transport Online - FNV dwingt via rechtbank naleving cao af bij touringcarbedrijf Betuwe Express

FNV dwingt via rechtbank naleving cao af bij touringcarbedrijf Betuwe Express

FNV dwingt via rechtbank naleving cao af bij touringcarbedrijf Betuwe Express
17-08-2021 16:42 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT/HELDEN - De rechtbank heeft 13 augustus vonnis gewezen in een zaak die FNV heeft aangespannen om naleving van de cao door Betuwe Express uit Herveld af te dwingen. Zij moeten hun chauffeurs die op ferrydiensten rijden alle diensturen uitbetalen. Lutz Kressin, bestuurder FNV Vervoer: "Het einde van het tijdperk gratis werken door touringcarchauffeurs wordt hiermee ingeluid."

Tientallen chauffeurs die werk(t)en voor Betuwe Express kunnen rekenen op uitbetaling van 4 jaar achterstallig loon. In de uitspraak van 13 augustus heeft de rechtbank ook bepaald, dat de startdatum 20 november 2016 is. De dag waarop de cao Besloten Bus is afgesloten. Per werknemer kan het te ontvangen bedrag oplopen tot duizenden euro’s. De periode waarover het vonnis betrekking heeft, loopt door tot maart 2020. Daarna is de samenwerking tussen P&O Ferries en Betuwe Express gestopt.

Onbetaald wachten op parkeerplaatsen

De werkgever heeft de cao niet goed toegepast. In het touringcarvervoer willen werkgevers de zogenaamde niet-productieve uren, bijvoorbeeld chauffeurs die moeten wachten op een parkeerplaats, niet uitbetalen. Kressin: "Stel je bent 12 uur van huis, min de pauze van anderhalf uur. Dan heb je 10,5 uur over. Deze 10,5 uur krijg je dan voor 5/6 uitbetaald. Chauffeurs moeten feitelijk 48 uur werken om 40 uur betaald te krijgen. Dat is de zogenaamde 5/6-regeling. Een omissie. Die regeling gaan we in de komende cao-onderhandelingen in september rechtzetten. Maar in dit specifieke geval was er sprake van groepsvervoer en dan moet conform de cao wel alle diensturen worden betaald."

Geschillencommissie

Want de cao is duidelijk als het gaat om het rijden van groepsvervoer, dan geldt de zogenaamde 6/6-regeling. Ferryvervoer voor P&O Ferries, waar de rechtszaak om draaide, is groepsvervoer vindt de FNV en de rechtbank bekrachtigd die zienswijze. Kressin: "We hebben de werkgever daar eerst op gewezen. Toen we nul op rekest kregen, zijn we in 2018 naar de geschillencommissie gestapt die ons op 3 juli 2019 al in het gelijk stelde en een bindend advies uitbracht. Toch nam de werkgever opnieuw geen verantwoordelijkheid en hebben we dus een rechtszaak moeten aanspannen om naleving van de cao af te dwingen."

Gratis werken uit nieuwe cao

De uitspraak van 13 augustus stelt FNV op alle punten in het gelijk. De uitspraak luidt ook een zeer gewenste verandering in. Kressin: "Wij willen dat het afgelopen is met al dat gratis werken door touringcarchauffeurs. Ze hebben er recht op dat alle uren die zij in touw zijn voor hun baas gewoon worden betaald. Die 5/6-regeling moet gewoon helemaal van tafel. Die eis leggen we in september meteen op de cao-tafel neer."

Niet naleven cao-afspraken

In de sector is regelmatig sprake van het niet naleven van de cao. Kressin: "Ook hier koos de werkgever daar bewust voor. Dat zien we vaker en dat moet echt eens afgelopen zijn." Schipholvervoer, ferryvervoer en shuttlevervoer moet volgens de rechtbank worden gezien als groepsvervoer waarvoor de zogenaamde 6/6 regeling geldt.

Foto's

  • TCE Tours
  • TCE Tours
  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions