Clicky


Van Gaal denkt ook aan systeem met drie aanvallers voor Oranje

Van Gaal denkt ook aan systeem met drie aanvallers voor Oranje
17-08-2021 15:58 | Sport | auteur ANP

ZEIST - Louis van Gaal weet nog niet of hij met vijf verdedigers aan zijn derde termijn als bondscoach van het Nederlands elftal begint. "Dat overleg ik ook met mijn spelers", zei de opvolger van Frank de Boer dinsdagmiddag tijdens de presentatie van de nieuwe staf van Oranje in Zeist. "En ik heb pas vijf spelers gesproken."

"Die vijf spelers maakt het niet uit hoe we spelen", zei Van Gaal. "Zij beheersen meerdere systemen. Maar ik denk dat de meeste spelers meer gewoon zijn aan het systeem 1-4-3-3. Dat spelen ze al vanaf de pupillen."

"Ik denk dat de meeste spelers neigen naar een systeem met drie aanvallers", vervolgde Van Gaal. "En ik luister altijd goed naar mijn spelers. Maar ik zit ook heel dun in mijn keepers en buitenspelers. En laat dat nu de bouwstenen zijn van een systeem met drie aanvallers."

Het Nederlands elftal hervat de WK-kwalificatie in september met drie duels, tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije. Van Gaal koos tijdens zijn tweede termijn als bondscoach voor een systeem met vijf verdedigers. Volgens hem kon Oranje alleen op die manier de eerste wedstrijd op het WK van 2014 tegen Spanje winnen.

Hij kreeg gelijk. Met vijf verdedigers gaf het Nederlands elftal de regerend wereldkampioen een hard pak slaag (5-1). Vervolgens hield Oranje op het WK in Brazilië vast aan een speelwijze met drie centrale verdedigers en opkomende vleugelverdedigers. Als de wedstrijd erom vroeg, dan bracht Van Gaal wel regelmatig na rust een extra aanvaller.