Clicky


Consumptie huishoudens groeide met ruim zes procent in juni

Consumptie huishoudens groeide met ruim zes procent in juni
17-08-2021 09:59 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - In juni 2021 hebben consumenten 6,4 procent meer besteed dan in juni 2020, meldt het CBS. De stijging is minder groot dan in april en mei, toen de consumptie met respectievelijk 12,1 en 11,0 procent groeide. De hoge groeicijfers in het voorjaar van 2021 komen onder meer doordat de consumptie in het voorjaar van 2020 op een zeer laag niveau lag door de eerste lockdown. In juni 2021 besteedden consumenten nog wel 1,4 procent minder dan in juni 2019.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument besteedt aan diensten en duurzame goederen

In juni hebben consumenten 8,1 procent meer besteed aan duurzame goederen dan in juni 2020. Vooral aan kleding, schoenen, personenauto’s en elektrische apparatuur werd meer uitgegeven.

Consumenten hebben in juni 8,0 procent meer uitgegeven aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in juni 2020. Dit hangt onder andere samen met de versoepelingen van de coronaregels. Vanaf 5 juni mochten eet- en drinkgelegenheden weer open tussen 6 en 22 uur. Ook bioscopen en theaters mochten vanaf die dag onder voorwaarden weer open, net als binnenlocaties van attractieparken en dierentuinen. Vanaf 26 juni werden alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals de horeca, bioscopen, congrescentra en poppodia, weer toegestaan.

De consumptie van diensten was in juni nog wel 7,8 procent lager dan in juni 2019. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben consumenten in juni 2,0 procent meer gespendeerd dan in juni 2020. Aan overige goederen, zoals gas, elektriciteit en motorbrandstoffen, hebben ze 1,5 procent meer besteed.

Ruim twee weken geleden meldde het CBS dat de detailhandel in juni 6,0 procent meer heeft omgezet dan in juni 2020. De groei van de omzet van de non-foodsector was fors en die van de foodsector bescheiden. Online werd 17,3 procent meer omgezet. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.