Clicky


President Joe Biden verdedigt aftocht Afghanistan na strijd tegen terreur

President Joe Biden verdedigt aftocht Afghanistan na strijd tegen terreur
16-08-2021 22:41 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden heeft met nadruk de aftocht van de Amerikanen uit Afghanistan verdedigd, ondanks de onverwacht snelle machtsovername door de radicaalislamitische Taliban. "We waren in Afghanistan om terreur te bestrijden, niet om een land op te bouwen", benadrukte Biden in een toespraak tot het Amerikaanse volk vanuit het Witte Huis.

De president reageerde voor het eerst in het openbaar op de plotselinge herovering van Afghanistan door de Taliban. Die opmars werd mogelijk door de eerder dit jaar aangekondigde, en bijna afgeronde terugtrekking van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen.

"Ik sta vierkant achter mijn beslissing", zei Biden. "Na twintig jaar heb ik op de harde manier geleerd dat er nooit een goed moment was om Amerikaanse troepen terug te trekken." Hij verzekerde dat de Verenigde Staten het terrorisme in Afghanistan blijven bestrijden, zelfs na de terugtrekking. Maar volgens hem was het tijd om te vertrekken na zo'n lange tijd.

Biden erkende dat de situatie in Afghanistan de laatste tijd sneller veranderde dan verwacht. Maar Amerikaanse troepen moeten niet vechten in een oorlog waarin Afghaanse troepen niet "voor zichzelf willen vechten", meende de president.

Naar de reactie van Biden was met spanning uitgekeken. De succesvolle terugkeer van de Taliban wordt namelijk gezien als een forse klap in het gezicht van de internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, die twintig jaar heeft geprobeerd de fundamentalisten te verdrijven. Waarnemers spreken over een mislukte poging van het Westen om in Afghanistan vrede, veiligheid en democratie te brengen. Maar volgens Biden was het Amerikaanse nationale belang in Afghanistan altijd in de eerste plaats het voorkomen van terroristische aanslagen op Amerika, zoals die van de extremisten van Al-Qaeda van 11 september 2001 vanuit het land: "De missie in Afghanistan was nooit bedoeld om een ​​natie op te bouwen."

Hij waarschuwde de Taliban om de evacuatie van duizenden Amerikaanse diplomaten en Afghaanse tolken en andere medewerkers niet te verstoren of te bedreigen. De reactie op elke aanval zal "snel en krachtig" zijn, zei Biden. "We zullen onze mensen indien nodig met verwoestende kracht verdedigen."