Clicky

 
Transport Online - VS: Snelle opmars Taliban kwam door slecht Afghaans leiderschap

VS: Snelle opmars Taliban kwam door slecht Afghaans leiderschap

VS: Snelle opmars Taliban kwam door slecht Afghaans leiderschap
16-08-2021 19:50 | Buitenland | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - De snelle opmars van de radicaalislamitische beweging Taliban in Afghanistan is te danken aan slecht leiderschap van de Afghaanse regering, zegt de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

"Je kan bevoorraden, je kan trainen, je kan steunen, je kan adviseren", sprak de zegsman. "Maar je kan geen wilskracht en leiderschap kopen en leiderschap ontbrak." De Verenigde Staten besloten in 2001 tot militair ingrijpen in Afghanistan, toen het Taliban-regime van destijds onderdak bood aan terreurgroep Al-Qaeda en weigerde terroristenleider Osama bin Laden uit te leveren.

Tot en met dit jaar bleven de Amerikanen en internationale bondgenoten, waaronder Nederland, in Afghanistan om het land op te bouwen en lokale troepen te trainen. Toen begin dit jaar de troepen vertrokken, destabiliseerde het land snel en kon de Taliban in korte tijd heel Afghanistan veroveren.

De snelle opmars word gezien als een forse klap in het gezicht van de internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft de terugtrekking lange tijd verdedigd. Biden geeft naar verwachting om 21.45 uur een speech aan het Amerikaanse volk over de situatie in Afghanistan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden