Clicky

 
Transport Online - Momenteel geen vluchten op Kabul mogelijk door menigte op de baan [+video]

Momenteel geen vluchten op Kabul mogelijk door menigte op de baan

Momenteel geen vluchten op Kabul mogelijk door menigte op de baan [+video]
16-08-2021 12:15 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BERLIJN/KABUL - Het is volgens een woordvoerder van de Duitse regering momenteel niet mogelijk de internationale luchthaven van Kabul te gebruiken. Hij zei dat er zoveel mensen op het luchthaventerrein zijn, dat er niet kan worden gevlogen. Wanhopige Afghanen drommen samen op de 'tarmac', aldus de woordvoerder.

Op sociale media zijn al eerder beelden verschenen van talrijke mensen die over de start- en landingsbaan lopen en van de bestorming van een Amerikaans transportvliegtuig bij een stationsgebouw en van een slurf die een stationsgebouw met een verkeersvliegtuig verbindt.

Er heerst paniek in Kabul sinds de machtsovername van de extremistische Taliban. Die kwam veel sneller dan verwacht, omdat de Afghaanse strijdkrachten het hadden opgegeven. Velen vrezen voor hun leven omdat ze met de vorige regering of met westerse mogendheden hebben gewerkt. Of omdat ze, net als in de jaren negentig, door de Taliban om etnische of religieuze redenen zullen worden vervolgd.

Zeker vijf doden

Eerder op maandag werd gemeld dat er zeker vijf doden vielen in het gedrang op het vliegveld. The Wall Street Journal berichtte dat er drie mensen werden doodgeschoten, onbekend is door wie. Amerikaanse militairen die orde proberen te scheppen hebben ook in de lucht geschoten om de menigte op afstand te houden.

De meldingen komen op de dag dat veel westerse landen, inclusief Nederland, bezig zijn vliegtuigen naar Kabul te sturen om mensen te evacueren. Duitse media melden dat er maandagmorgen drie Duitse militaire toestellen op weg naar de regio zijn gegaan. Het Nederlandse ministerie van Defensie kondigde zondag aan dat het een of meerdere vliegtuigen zou sturen. Frankrijk heeft toestellen gestuurd om Fransen vanaf maandag van Kabul naar Abu Dhabi te vliegen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden