Clicky

 
Transport Online - China wil vriendschappelijke betrekkingen met Taliban

China wil vriendschappelijke betrekkingen met Taliban

China wil vriendschappelijke betrekkingen met Taliban
16-08-2021 11:56 | Buitenland | auteur ANP/AFP

BEIJING/MOSKOU - China wenst vriendschappelijke relaties met de Taliban, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing. "China respecteert het recht van het Afghaanse volk om onafhankelijk zijn lot te bepalen en wil doorgaan met de samenwerking en het ontwikkelen van vriendschappelijke relaties met Afghanistan."

De extremisten hebben zondag de hoofdstad Kabul ingenomen, nadat ze sinds mei de rest van het land al vrijwel volledig onder de voet hadden gelopen. Afghanistan is een buurland van China en de Chinese ambassade blijft open in Kabul.

Westerse landen die twintig jaar lang hebben geprobeerd te voorkomen dat de Taliban weer aan de macht komen, hebben hun diplomatieke vertegenwoordigingen gesloten en evacueren landgenoten.

Nieuwe machthebbers

Rusland, dat de Taliban als sinds 2003 als een terroristische organisatie beschouwt, gaat via de gezant in Kabul dinsdag in gesprek met de nieuwe machthebbers. Ambassadeur Zamir Zhirnov gaat eerst met veiligheidsfunctionarissen van de Taliban in gesprek. Die hebben hem al verzekerd "dat Russische diplomaten geen haar zal worden gekrenkt".

Rusland zal erkenning van de Taliban en hun bewind laten afhangen van hoe ze zich als regering gedragen. Rusland heeft al jaren diplomatieke contacten met de Taliban ondanks de terroristische status die het Kremlin aan de beweging heeft gegeven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel1,754

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions