Clicky

 
Transport Online - Defensie stuurt vliegtuig voor tolken en personeel in Afghanistan

Defensie stuurt vliegtuig voor tolken en personeel in Afghanistan

Defensie stuurt vliegtuig voor tolken en personeel in Afghanistan
15-08-2021 19:36 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie stuurt een militair vliegtuig om ambassademedewerkers, lokaal personeel en tolken op te halen uit Afghanistan. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving van RTL Nieuws. De Afghaanse hoofdstad Kabul staat op het punt te worden overgenomen door de radicaalislamitische Taliban.

De woordvoerder kon vanwege veiligheidsredenen geen andere details delen, zoals wanneer het vliegtuig vertrekt of waar het landt. Ook is niet bekend of al het ambassadepersoneel mee terugvliegt, of dat er nog enkele mensen achterblijven om de werkzaamheden voort te zetten.

Defensie stuurt het vliegtuig, omdat het steeds moeilijker wordt commerciële vluchten vanuit Afghanistan te krijgen. RTL Nieuws meldt dat het ministerie contact heeft met alle tolken die in aanmerking komen voor opvang in Nederland.

Meerdere vluchten

Het ministerie houdt er rekening mee dat meerdere vluchten nodig zijn. Maar of die er daadwerkelijk komen is afhankelijk van "wat mogelijk en wat nodig is", aldus een woordvoerder.

Verschillende landen, waaronder Zweden en Duitsland, trekken al hun ambassadepersoneel terug uit Kabul. Inmiddels is ook het Nederlandse ambassadepersoneel overgebracht naar een andere locatie, bij het vliegveld van Kabul. Lange tijd was hier onduidelijkheid over, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken omwille van de veiligheid niet kon zeggen wat er gebeurde met de Nederlandse ambassade in de Afghaanse hoofdstad.

Alles op alles

Defensie meldde eerder zondag dat nog steeds "alles op alles" wordt gezet om de tolken naar Nederland te halen. Van de 273 tolken die voor Nederland hebben gewerkt, zijn inmiddels zo'n 110 met hun gezinnen naar Nederland gegaan.

Een woordvoerder van de Taliban zei op Twitter dat de Talibanstrijders geen wraak zullen nemen op Afghanen die buitenlandse mogendheden hielpen tijdens de militaire missies van de afgelopen twintig jaar. Maar verschillende media meldden dat de Taliban mannen en jongens in veroverde dorpen vermoordden. De slachtoffers zouden hebben samengewerkt met de overheid of de politie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Verkeersinformatie

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions