Clicky


Dodental aardbeving Haïti opgelopen tot 724

Dodental aardbeving Haïti opgelopen tot 724
15-08-2021 18:50 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

PORT-AU-PRINCE/WASHINGTON - Het dodental van de aardbeving in Haïti is opgelopen tot 724, een ruime verdubbeling. De autoriteiten melden verder dat 2800 mensen gewond zijn geraakt, waar dat er eerder nog 1800 waren.

De schade in het zuiden van het land is enorm en wordt nog in kaart gebracht. Reddingswerkers en burgers proberen ondertussen met man en macht overlevenden uit het puin te halen nadat de beving zaterdag enorme verwoestingen had aangericht. Het is een race tegen de tijd, want er zit een tropische storm aan te komen.

Het Amerikaanse National Hurricane Center verwacht dat de tropische storm Grace Haïti maandag bereikt. De wind en zware regenval zullen de reddingsinspanningen bepaald niet eenvoudiger maken.

Zwaarst getroffen steden

Zoek- en reddingsacties van het Rode Kruis concentreren zich vooral op de zwaarst getroffen steden, Jeremie en Les Cayes op het schiereiland Tiburon, ruim 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Kerken, bedrijven, scholen en huizen zijn ingestort door de schok met een kracht van 7.2. De hulporganisatie heeft vooralsnog voorraden voor 4500 mensen klaarstaan.

Hulp is ook aangeboden door onder meer de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Verenigde Staten, Colombia, Chili, Argentinië, Mexico, Venezuela, Frankrijk en Canada. De VS sturen een zoek- en reddingsteam van 65 man, dat allerlei materieel en medische benodigdheden meeneemt. De Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haïti, zendt voedsel en medische hulp. Ook Cuba en Ecuador sturen teams. Premier Ariel Henry heeft voor een maand de noodtoestand afgekondigd.

Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, kampt nog altijd met de gevolgen van de zware aardbeving die het land in 2010 trof. Daarbij kwamen meer dan 200.000 mensen om en vielen nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen raakten dakloos. De schade werd geschat op 8 miljard dollar.