Clicky

 
Transport Online - Afghaanse president Ashraf Ghani heeft land verlaten

Afghaanse president Ashraf Ghani heeft land verlaten

Afghaanse president Ashraf Ghani heeft land verlaten
15-08-2021 17:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

KABUL - De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zijn land verlaten samen met zijn belangrijkste medewerkers, heeft een topfunctionaris bevestigd. Een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei tegen persbureau Reuters dat hij naar buurland Tadzjikistan is gegaan. De Taliban lieten weten dat er geen overgangsregering komt. De islamitische beweging die de hoofdstad Kabul is binnengetrokken verwacht een complete machtsoverdracht.

"De voormalige Afghaanse president heeft het land verlaten", zei de invloedrijke politicus Abdullah Abdullah, die het vredesproces in zijn land in goede banen probeerde te leiden, in een video op zijn Facebookpagina. "God zal hem verantwoordelijk houden", zei hij erbij. Het kantoor van Ghani wil om veiligheidsredenen niets kwijt over de bewegingen van de president. De Taliban, die op het punt staan de hoofdstad Kabul onder controle te krijgen, checken naar eigen zeggen "of Ghani Kabul heeft verlaten of niet".

Eerder op de dag zeiden ingewijden dat Ghani binnen enkele uren zou aftreden, maar dat is nog niet officieel gebeurd. Volgens defensieminister Bismillah Mohammadi heeft de president het mandaat om de crisis op te lossen, overgedragen aan politieke leiders. Binnen de regering wordt gezegd dat er een vreedzame machtsoverdracht komt en Kabul niet wordt aangevallen. Daarbij werd gedacht aan een overgangsregering, een optie die de Taliban dus uitsluiten.

Maandag reist een Afghaans onderhandelingsteam naar Qatar voor gesprekken met de Taliban over de overdracht. Daarbij zouden ook Amerikaanse vertegenwoordigers aanschuiven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden