Clicky


Crisisoverleg tussen Rutte en bewindslieden over Afghanistan

Crisisoverleg tussen Rutte en bewindslieden over Afghanistan
14-08-2021 20:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte heeft zaterdag crisisoverleg gehad over Afghanistan met de demissionaire bewindslieden Sigrid Kaag (minister van Buitenlandse Zaken), Ank Bijleveld (minister van Defensie) en Ankie Broekers-Knol (staatssecretaris van Justitie en Veiligheid). Op Twitter schrijft hij dat "alles in werking wordt gesteld om de veiligheid van onze ambassademedewerkers en tolken te waarborgen".

Wat de precieze uitkomst van het overleg is, konden woordvoerders van de ministeries van Buitenlandse Zaken noch Defensie zeggen. Volgens hen zou daardoor de veiligheid van het personeel aldaar in gevaar kunnen komen. Wel kon een woordvoerder bevestigen dat de ambassade zaterdag nog open is.

Vrijdag maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken al bekend versneld ambassademedewerkers en lokaal personaal vanuit Kabul terug te halen. Een ministeriewoordvoerder kon toen niet zeggen om hoeveel mensen het ging. Ook kon hij niet zeggen hoeveel mensen er achterbleven.

Kaag zei vrijdag de ambassade in Kabul "zo lang mogelijk open te willen houden", maar gaf aan dat dit onmogelijk wordt zodra de Taliban de stad hebben ingenomen. De radicaalislamitische strijders zijn de Afghaanse hoofdstad al tot 50 kilometer genaderd. Het is nog niet bekend of de ambassade helemaal sluit, of dat personeel verder werkt vanuit bijvoorbeeld Den Haag of het Pakistaanse Islamabad. In die stad heeft Nederland al een ambassade.

Verschillende landen, waaronder Noorwegen en Denemarken, hebben al laten weten hun ambassades te sluiten en hun medewerkers te evacueren. Duitsland beperkt het aantal medewerkers tot "een absoluut minimum". Ook de Amerikanen en Britten hebben aangekondigd een aanzienlijk deel van hun ambassademedewerkers te evacueren.