Clicky


Opnieuw demonstraties in Frankrijk tegen coronapas

Opnieuw demonstraties in Frankrijk tegen coronapas
14-08-2021 19:51 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

PARIJS - Voor de vijfde zaterdag op rij zijn Fransen de straat opgegaan om te protesteren tegen de gezondheidspas, de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel en andere coronamaatregelen. In Parijs, Marseille, Lyon, Nice, Montpellier en andere steden demonstreerden mensen met borden waarop de pas met ‘apartheid’ wordt vergeleken, terwijl ze ‘vrijheid’ en andere leuzen tegen de "gezondheidsdictatuur" scandeerden.

Het aantal demonstranten landelijk - op de eerste zaterdag nog 114.000 - verdubbelde in een maand tot 237.000 vorige week. De politie en de organisatoren schatten de opkomst van de ruim 200 betogingen van deze zaterdag op ongeveer 250.000. In Lyon waren er confrontaties met de oproerpolitie en in Parijs zette de politie pepperspray in tegen demonstranten, onder wie anarchisten, extreemrechtse militanten, ‘gele hesjes', en vaccintegenstanders.

De ‘pass sanitaire’ geeft aan of iemand is gevaccineerd, negatief getest of genezen van het virus. De pas is sinds maandag vereist in cafés en restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en treinen over lange afstanden en was al langer nodig voor musea, bioscopen en grote evenementen.

Intensive cares

De grote warenhuizen in Parijs gaan bezoekers vanaf maandag controleren op de pas. De politie was tot nu toe coulant, maar gaat de teugels ook strakker aanhalen.

Het aantal mensen dat voor Covid-19 worden behandeld op intensive cares is de afgelopen maand ruim verdubbeld tot ruim 1830. Van hen is 90 procent niet gevaccineerd. Toen president Macron de plannen voor de pas vorige maand aankondigde, gingen een hoop mensen snel een inenting halen. Bijna zeven op de tien Fransen heeft minstens een dosis gehad en 57,5 procent is volledig gevaccineerd. Testen zijn vanaf oktober niet langer gratis.