Clicky


Eindhoven Airport zegt zich aan afspraken late landingen te houden

Eindhoven Airport zegt zich aan afspraken late landingen te houden

EINDHOVEN - Onlangs hebben buurtbewoners zich via de media uitgelaten over late landingen op Eindhoven Airport. De Eindhovense raadsfractie van GroenLinks heeft naar aanleiding daarvan vragen gesteld aan het college. "Er wordt het beeld geschapen dat de luchthaven zich niet zou houden aan de gemaakte afspraak dat er geen vluchten worden gepland na 23.00 uur. Eindhoven Airport hecht eraan te melden dat er geen sprake is van schending van deze gemaakte afspraak naar aanleiding van het advies ‘Opnieuw Verbonden’ van Pieter van Geel uit 2019", aldus Eindhoven Airport in een reactie.

"De luchthaven houdt zich aan de afspraak (die ook is vastgelegd in de medegebruiksvergunning) dat er geen vluchten worden gepland na 23.00 uur. Bij het maken van deze afspraak is altijd duidelijk geweest dat vertraagde vluchten nog wel na 23.00 uur mogen landen. Uiteraard is het in ieders belang (passagiers, personeel, omwonenden) om vluchten op tijd te laten vertrekken en aankomen. Hier wordt iedere dag op alle Europese luchthavens door vele partijen hard aan gewerkt. Vertragingen zijn echter nooit uit te sluiten."

Om helderheid te scheppen over dit onderwerp geeft de luchthaven inzicht in de cijfers van de landingen na 23.00 uur op Eindhoven Airport.  

  • In 2019 waren er 826 landingen na 23.00 uur.  
  • In 2020 waren er geen landingen na 23.00 uur. 
  • In de eerste helft van 2021 waren er 2 landingen na 23.00 uur 
  • In 2019 waren er in de periode van 1 juli t/m 11 augustus 142 landingen na 23.00 uur.   
  • In 2021 waren er in deze zelfde periode van 1 juli t/m 11 augustus 18 landingen na 23.00 uur, waarvan 11 in het eerste half uur en 7 in het tweede half uur na 23.00 uur.   

"Eindhoven Airport begrijpt dat deze landingen voor een aantal omwonenden als (extra) hinder kan worden ervaren na de anderhalf jaar durende periode van stilte na 23.00 uur en het zeer beperkte vliegverkeer door de coronapandemie. Daarmee kan het onjuiste beeld zijn ontstaan dat er helemaal geen vluchten na elven meer zouden mogen landen. Uiteraard blijft Eindhoven Airport over dit onderwerp in gesprek met omwonenden en andere partijen in het Luchthaven Eindhoven overleg", besluit de luchthaven.