Clicky

 
Transport Online - Export landen eurozone en EU herstelt sterk van crisis

Export landen eurozone en EU herstelt sterk van crisis

Export landen eurozone en EU herstelt sterk van crisis
13-08-2021 14:53 | Exportcijfers | auteur ANP

LUXEMBURG - De export van de landen van de eurozone is in de maand juni sterk hersteld van de crisis. De waarde van de uitvoer nam in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder met bijna 24 procent toe, meldde het Europees statistiekbureau Eurostat. De export vanuit de Europese Unie naar landen elders in de wereld steeg in juni met dik 22 procent.

In vergelijking met een jaar eerder waren er minder lockdownmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht, wat ervoor zorgde dat er meer kon worden gehandeld. De import door landen van de eurozone nam in juni op jaarbasis met ruim 28 procent toe. Voor de Europese Unie ging het hier om een stijging met bijna 30 procent. Het handelsoverschot voor de eurolanden was in juni 18,1 miljard euro. Voor de Europese Unie ging het om 14,8 miljard euro.

In de eerste zes maanden van het jaar steeg de export van de eurolanden met 15,5 procent, terwijl de import met 15,2 procent toenam. In de EU ging om stijgingen van respectievelijk 13,8 en 13,9 procent.

De EU-landen verscheepten in de eerste zes maanden van het jaar onder andere veel meer goederen naar grote economieën als China en de Verenigde Staten. Daarnaast nam de export naar Turkije, Rusland en India sterk toe. Andersom werden door de Europese landen meer goederen ingevoerd uit Turkije, Rusland, Noorwegen en India.

Het Verenigd Koninkrijk was in het lijstje over de invoer een opvallende daler. Vanuit dat land werd bijna een vijfde minder geïmporteerd naar de EU in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. Dit heeft vermoedelijk te maken met de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten. Evengoed is het Verenigd Koninkrijk nog altijd een van de belangrijkste handelspartners van de EU.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden