Clicky


Schip met lading houtsnippers aan de grond gelopen en in tweeën gebroken in Japan

Schip met lading houtsnippers aan de grond gelopen en in tweeën gebroken in Japan [+foto's]
13-08-2021 12:02 | Incidenten | auteur Redactie | Esther van der Wal

HACHINOHE - Het schip de Crimson Polaris, een speciaal door NYK gecharterd houtsnipperschip van MI-DAS Line SA, werd op 11 augustus rond 07:35 uur (plaatselijke tijd) weggevaagd door een sterke windvlaag terwijl het voor anker lag en liep als gevolg daarvan aan de grond bij het Japanse Hachinohe in de prefectuur Aomori.

Daarna ging een deel van de lading houtsnippers van het schip verloren door het beschadigde deel van de romp. Met medewerking van de Japanse kustwacht zijn alle bemanningsleden van het schip geëvacueerd en is bevestigd dat deze zeevarenden veilig zijn.

Een dag later op 12 augustus rond 04:15 uur brak het schip in tweeën bevestigt rederij NYK. Vermoedelijk is een scheur tussen vrachtruimte 5 en vrachtruimte 6 doorgebroken. Olie van het schip is in de oceaan terechtgekomen. Het schip had op het moment van het incident 1.550 ton zware olie en 130 ton dieselolie aan boord als brandstof.

De gespleten romp ligt ongeveer 4 kilometer uit de kust en de berging ter plaatse wordt uitgevoerd door patrouilleboten, sleepboten, enz. van de Japanse kustwacht.

De oorzaak van het incident wordt op dit moment onderzocht. Ook de kapitein wordt verhoord door de Japanse autoriteiten.

NYK heeft een crisisbeheersingscentrum georganiseerd onder leiding van NYK-president Hitoshi Nagasawa om de situatie snel aan te pakken. Het personeel van het bedrijf is naar de locatie gestuurd en de reder en het scheepsmanagementbedrijf zullen de nodige ondersteuning krijgen.