Clicky

 
Transport Online - Nederland bereidt eventuele evacuatie ambassade Kabul voor

Nederland bereidt eventuele evacuatie ambassade Kabul voor

Nederland bereidt eventuele evacuatie ambassade Kabul voor
13-08-2021 11:23 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland hoopt de ambassade in Kabul zo lang mogelijk open te houden, maar treft wel voorbereidingen voor het geval ambassadepersoneel en militairen teruggehaald moeten worden. Dat zeiden ministers Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld van Defensie vrijdagochtend.

De Taliban zijn de laatste dagen bezig met een snelle opmars in Afghanistan. Het is denkbaar dat binnen enkele weken ook de hoofdstad Kabul belegerd of zelfs ingenomen zal worden. Als het zover komt, zal het niet mogelijk zijn om de ambassade open te houden, erkende minister Kaag. Zij heeft vrijdagochtend met de plaatsvervangend ambassadeur gesproken, zo zei ze. "Hoe het gaat ook met de staf, hoe zij de situatie inzien. En ook natuurlijk onze enorme steun uitgesproken en aan hen gevraagd continu een lijntje met ons te houden wat er nog nodig is in alle voorbereidingen die we nu treffen."

"Wij kijken altijd goed naar de veiligheid van het ambassadepersoneel, daar zijn we voor een belangrijk deel ook voor verantwoordelijk", zei minister Bijleveld. Vooralsnog lijkt de beveiliging volgens haar nog voldoende op orde te zijn. Details wilden de beide ministers om veiligheidsredenen niet kwijt.

Defensie werkt volgens Bijleveld ook samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de terugkeer van tolken die voor Nederland gewerkt hebben. Van de 273 tolken zijn er nu zo'n 110 met hun gezin naar Nederland gehaald, zei ze. De rest hoopt ze "versneld" naar Nederland te kunnen halen. "Ik hoop dat de ambassade zo lang mogelijk open blijft omdat dat ook voor het werk waar we het net over hadden belangrijk is."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden