Clicky

 
Transport Online - Pas volgende week oplossing voor schepen van De Heus met fosfine

Pas volgende week oplossing voor schepen van De Heus met fosfine

Pas volgende week oplossing voor schepen van De Heus met fosfine
13-08-2021 10:33 | Algemeen | auteur ANP

EDE - Pas in de loop van de volgende week is er mogelijk een oplossing voor de drie binnenvaartschepen die met fosfine in het laadruim aan de kade liggen in Lelystad. Diervoederbedrijf De Heus Voeders is met verschillende partijen in gesprek over een manier om de lading van de schepen veilig en verantwoord over te slaan, maar omdat er zoveel verschillende diensten bij betrokken zijn vraagt goedkeuring van een nieuw plan veel tijd, aldus het bedrijf vrijdag.

De drie met tarwe geladen binnenvaartschepen kwamen op 27 juli aan de ketting te liggen, toen bij het lossen van een lading aan de loswal in Utrecht een fosfinemeter af ging, een alarm dat de concentratie van het giftige gas in het ruim te hoog was. Fosfine wordt toegevoegd aan een lading om ongedierte te weren. Inademen van fosfine kan ernstige klachten veroorzaken.

De ladingen zouden deze week overgeslagen worden op het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer, een slibdepot van Rijkswaterstaat, maar de provincie Flevoland gaf geen toestemming omdat er op het eiland geen havenactiviteiten mogen plaatshebben. De schepen liggen nu bij een maritiem dienstverlenend bedrijf in Lelystad. Zodra de lading wordt gelost, vervliegt de fosfine in de buitenlucht. De tarwe kan dan gewoon gebruikt worden, aldus De Heus.

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden