Clicky

 
Transport Online - Amerikanen en Britten evacueren personeel ambassade Afghanistan

Amerikanen en Britten evacueren personeel ambassade Afghanistan

Amerikanen en Britten evacueren personeel ambassade Afghanistan
12-08-2021 23:18 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan een aanzienlijk deel van het personeel van hun ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul evacueren. Ook zullen dagelijks vluchten worden uitgevoerd om Afghanen in veiligheid te brengen die de Amerikanen in de afgelopen jaren hebben geholpen en nu gevaar lopen. De Britten hebben soortgelijke maatregelen aangekondigd.

Het is een reactie op de ontwikkelingen in het Centraal-Aziatische land. Door de terugtrekking van een internationale troepenmacht grijpt de radicaalislamitische beweging Taliban haar kans het land te heroveren.

De Amerikanen sturen extra militairen die moeten helpen bij het vertrek van de ambassademedewerkers. Dat geldt als standaardpraktijk in conflictgebieden. Het gaat om 3000 man, die zo snel mogelijk naar de luchthaven van Kabul worden gestuurd. Momenteel zijn nog 650 Amerikaanse militairen in Afghanistan om onder meer de ambassade te beschermen.

De diplomatieke aanwezigheid in Kabul wordt teruggebracht tot een "rompbezetting", meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij benadrukt dat de ambassade openblijft. Daar verblijven naar verluidt nu nog 1400 medewerkers. Ook laat de woordvoerder weten dat inmiddels meer dan 1200 Afghanen naar de VS zijn gebracht.

Het Verenigd Koninkrijk stuurt ook zeker honderd militairen naar Afghanistan om personeel en Afghaanse tolken het land uit te krijgen, kondigde de Britse minister van Defensie Ben Wallace aan. De eerste militairen worden aan het eind van deze week verwacht en het troepenaantal kan oplopen tot 600. In tegenstelling tot de VS verplaatsen de Britten hun ambassade wel naar een veiligere locatie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats