Clicky

 
Transport Online - Shell betaalt 95 miljoen voor Nigeriaanse olieschade uit 1970

Shell betaalt 95 miljoen voor Nigeriaanse olieschade uit 1970

Shell betaalt 95 miljoen voor Nigeriaanse olieschade uit 1970
11-08-2021 23:31 | Financieel | auteur ANP/AFP

DEN HAAG - Olie- en gasconcern Shell betaalt in Nigeria een schadevergoeding van omgerekend ruim 95 miljoen euro aan gemeenschappen in het zuiden van het land vanwege olielekkages in 1970. De compensatie werd jaren terug door de rechter al vastgesteld en wordt nu ook daadwerkelijk uitbetaald.

Shell benadrukt dat het om lekkages gaat die werden veroorzaakt tijdens de Nigeriaanse burgeroorlog die duurde van 1967 tot 1970. Volgens een verklaring van het bedrijf gaat het om een moeilijke periode die heeft geleid tot aanzienlijke schade aan de gas- en olie-infrastructuur in de Nigerdelta.

Shell zegt geen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de lekkages te aanvaarden via zijn joint venture SPDC. Daarbij zijn de locaties waar het om gaat volgens het olieconcern volledig gesaneerd.

Lekkages en diefstal

Het Brits-Nederlandse bedrijf kampt al jaren met problemen door lekkages en diefstal in het grootste olieproducerende land van Afrika. Over de impact op het milieu als gevolg daarvan vinden al jaren rechtszaken plaats.

Eerder dit jaar werd bekend dat de Nigeriaanse Shell-dochter van het gerechtshof in Den Haag enkele boeren in het land een schadevergoeding moet betalen. De Nigerianen verweten Shell dat hun dorpen in de Nigerdelta vrijwel onleefbaar zijn geworden door olievervuiling. Omdat de grond onbruikbaar werd en visgebied verloren ging, verloren ze ook hun middelen van bestaan.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden