Clicky


Taliban nemen zevende provinciehoofdstad in

Taliban nemen zevende provinciehoofdstad in
10-08-2021 17:01 | Buitenland | auteur ANP/DPA/AFP

KABUL - Talibanstrijders hebben opnieuw een Afghaanse provinciehoofdstad ingenomen. Het kostte de radicaalislamitische beweging minder dan een week om zeven van de 34 provinciehoofdsteden in handen te krijgen. Tienduizenden Afghanen zijn op de vlucht geslagen naar onder meer de hoofdstad Kabul.

Dinsdag kregen ze na korte schermutselingen controle over de hoofdstad van de provincie Farah in het zuidwesten van het land, waar ze overheidsgebouwen als het politiehoofdkwartier en het gouverneurskantoor betrokken. Ook de gevangenis in de aan Iran grenzende provincie is in handen van de extremisten. Naar verluidt hebben ze in diverse provincies in totaal meer dan 3500 gevangenen vrijgelaten.

Maandag veroverden de rebellen al de hoofdstad Aibak in de noordelijke provincie Samangan. De opstandelingen naderen ook Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de noordelijke provincie Balkh, waar Nederlandse militairen voorheen actief waren. Kunduz, waar ook Nederlanders waren gelegerd, viel afgelopen weekend.

Burgeroorlog

Ook andere grote steden als Lashkar Gah in Helmand en Kandahar in de gelijknamige provincie worden belegerd. Sinds de Taliban in mei hun offensief begonnen, kregen ze al grote delen van het platteland in handen. De opmars valt samen met de terugtrekking van de westerse NAVO-troepen onder aanvoering van de Verenigde Staten. De aftocht moet binnen een maand zijn afgerond.

President Ashraf Ghani denkt dat een burgeroorlog in Afghanistan onvermijdelijk is. Hij wil in zee met milities en krijgsheren om de Taliban te stoppen. De Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad probeert in Qatar onderhandelaars van de Taliban ertoe te bewegen de wapens neer te leggen.

De fundamentalistische beweging beheerste in de jaren negentig een groot deel van het land. Dat regime kwam ten val toen de VS binnenvielen na de terreuraanslagen op Amerikaans grondgebied van 11 september 2001. De Taliban voerden de afgelopen twintig jaar een guerrillastrijd tegen troepen van de regering in Kabul en de internationale strijdkrachten die nu vertrekken uit Afghanistan.