Clicky

 
Transport Online - Nobina neemt 76 elektrische bussen in gebruik in Finse hoofdstad

Nobina neemt 76 elektrische bussen in gebruik in Finse hoofdstad

Nobina neemt 76 elektrische bussen in gebruik in Finse hoofdstad
10-08-2021 16:09 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

HELSINKI - BYD, de grootste leverancier van elektrisch aangedreven bussen ter wereld, heeft onlangs 76 BYD-bussen afgeleverd aan het grootste openbaarvervoerbedrijf van Scandinavië, Nobina. De bussen worden ingezet in de hoofdstad van Finland, Helsinki. De 76 bussen complementeren de grootste order van elektrische bussen ooit in Finland, 119 exemplaren voor Nobina, en zijn de tweede levering van BYD van een partij bussen in Finland, nadat er in juni al 43 exemplaren werden geleverd voor de stad Turku.

Debuut

De nieuwe vloot van Nobina bestaat onder andere uit BYD’s nieuwste 15 meter lange stadsbus die zijn Europese debuut maakte in Turku. Het openbaarvervoerbedrijf krijgt een brede range van BYD’s elektrische bussen, waaronder 23 12-metermodellen, acht 13 meter lange bussen en 44 harmonicabussen van 18 meter lang met extra grote capaciteit.

Rondrit

Nobina en de regionale transportautoriteit van Helsinki (HSL) namen op dinsdag 10 augustus op feestelijke wijze de elektrische bussen in gebruik in Helsinki. Op het Finse hoofdkantoor van Nobina kregen gasten de gelegenheid een rondrit te maken in de omgeving aan boord van een van de nieuwe elektrische bussen. Mårten Winqvist, traffic director van Nobina Oy en Tero Anttila, directeur van HSL’s Public Transport Department, spraken de aanwezigen toe.

Harmonicabus

Meer dan de helft van de bussen die aan Helsinki geleverd is, bestaat uit 18 meter lange, volledig elektrisch aangedreven harmonicabussen. Deze bussen hebben een zeer ruim interieur met een capaciteit van 112 passagiers en kunnen via een op het dak gemonteerde pantograaf gemakkelijk en efficiënt opladen tot ruim 300kW. Net als de bussen die in Turku dienst doen, beschikken de 15-meterbussen in Helsinki over 47+3 zitplaatsen en een totale capaciteit van 90 passagiers. De nieuwste generatie van BYD’s ijzer-fosfaataccu’s in de 15-meterbus maakt een actieradius van 400 kilometer op één acculading mogelijk (SORT-testcondities).

Hongarije

Alle 12-meterbussen die Nobina in gebruik neemt, beschikken over een special gemaakte zitopstelling die ruimte biedt aan 72 passagiers. De 23 bussen van dit model zijn gebouwd in BYD’s productiefaciliteit in Hongarije en met deze levering wordt de positie van het 12-metermodel als bestverkochte elektrische bus in Europa verder versterkt.

Voorverwarming

Elke bus is voorzien van een volledig afgeschermde zitplaats voor de bestuurder en van BYD’s eigen Battery Thermal Management System, een technologie die zorgt voor maximale benutting van de capaciteit van de accu’s onder de koude omstandigheden die Finland kent. Om te zorgen dat de temperatuur aan boord van de bus altijd comfortabel is, ook na een koude start in de vroege morgen, zijn de bussen voorzien van voorverwarming.

Marktleider

De 119 bussen voor Nobina onderstrepen BYD’s positie als de leidende aanbieder van elektrische bussen in Scandinavië. Inmiddels leverde BYD daar bijna 600 bussen af aan openbaarvervoerbedrijven in meer dan 20 plaatsen. Samen hebben de elektrische bussen van BYD in Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland al meer dan 25 miljoen kilometer afgelegd en daarmee een reductie van de CO2-uitstoot gerealiseerd van 27.000 ton.

Positief

BYD verovert, met het in Zweden gevestigde hoofdkantoor voor Scandinavië, sinds 2015 de markt in de meest noordelijke Europese landen met de introductie van emissievrije, volledig elektrisch aangedreven bussen. In 2018 volgde de eerste elektrische harmonicabussen van BYD in Oslo, Noorwegen. Elektrische bussen van BYD zijn inmiddels in de gehele regio te vinden, waarbij de populariteit van het merk bevestigd wordt door positieve ervaringen van verschillende openbaarvervoerbedrijven en -autoriteiten.

De elektrische bussen van BYD zoals geleverd aan Nobina in Helsinki. Van links naar rechts: de 12-, 13-, 15- en 18-meter versies.

Trots

Petri Auno, algemeen directeur van Nobina Finland, geeft aan dat Nobina vanaf half augustus de grootste aanbieder van elektrisch busvervoer is in Finland, met meer dan 110 volledig elektrisch aangedreven BYD-bussen in gebruik in Turku en Helsinki. “Ik ben blij en trots op wat we bereikt hebben,” zegt hij. “Er was een zeer strak tijdschema waarin de bussen geleverd moesten worden en waarin we de infrastructuur op orde moesten hebben om de bussen in gebruik te nemen. Door honderd procent inzet van alle partijen hebben we deze uitdagende doelstelling gehaald.”

“Hoewel het een grote stap is voor Nobina, voor onze passagiers en voor de openbaarvervoerautoriteiten in Finland, is dit nog maar het begin. Onze ambitie is om volgend jaar rond deze tijd het aantal elektrische bussen van Nobina in Finland te hebben verdubbeld. Ik wil hierbij BYD bedanken voor de excellente en efficiënte service en ik hoop de samenwerking in de toekomst te kunnen voortzetten.”

Efficiënt

Isbrand Ho, managing director van BYD Europe, voegt daaraan toe: “Nobina was een van de eerste die de technologie van elektrisch busvervoer heeft omarmd en dankzij onze succesvolle samenwerking konden wij nieuwe steden en landen bereiken. Deze grote order, die nu met succes is uitgeleverd, is tot stand gekomen dankzij een extreem efficiënt productieproces waarbij de leveranciers van BYD integraal betrokken zijn. Daarbij zijn we trots op de partnerships die we hebben met lokale ondernemingen die bijdragen aan een gestroomlijnde levering van producten aan onze klanten.”“Ondanks de uitdagingen die de COVID-19-pandemie met zich meebracht was BYD in staat om deze order van elektrische bussen op tijd uit te leveren. We kijken er naar uit om onze relatie met Nobina voort te zetten en nieuwe voertuigen in gebruik te nemen in Helsinki,” besluit Ho.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats