Clicky

 
Transport Online - Smart Tacho 2 vanaf 21 augustus 2023 verplicht in nieuwe vrachtwagens

Smart Tacho 2 vanaf 21 augustus 2023 verplicht in nieuwe vrachtwagens

Smart Tacho 2 vanaf 21 augustus 2023 verplicht in nieuwe vrachtwagens
10-08-2021 11:18 | Transport | auteur Redactie

ZOETERMEER - De technische specificaties van smart tacho 2 zijn op 30 juli 2021 gepubliceerd. Daarin is bepaald dat vanaf 21 augustus 2023 de smart tacho 2 verplicht wordt in nieuw geregistreerde voertuigen. Voor bestaande voertuigen die internationaal transport verrichten geldt een retrofitplicht, dat wil zeggen dat zij vanaf een bepaalde datum ook de nieuwste versie smart tacho moeten hebben. Dat meldt transport en Logistiek Nederland (TLN) dinsdag.

Voor voertuigen met een analoge en digitale tachograaf is die datum uiterlijk 31 december 2024 voor voertuigen met een smart tacho 1 is het uiterlijk 21 augustus 2025. TLN is  nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen van de smart tacho 2 en heeft weten te voorkomen dat verschillende extra kostenverhogende wijzigingen werden opgenomen.

Daarnaast heeft TLN in samenwerking met onder andere tachograaf- en truck fabrikanten diverse voorstellen gedaan om het bedienen van de tachograaf sterk te verbeteren/vergemakkelijken. Zo komen er meer mogelijkheden om bijvoorbeeld de smartphone en het dashboard te koppelen met de tachograaf. Dit alles zal het gebruiksgemak en de zichtbaarheid van de tachograaf enorm verbeteren waardoor veel onnodige bedieningsfouten voorkomen kunnen worden.

Wat is er anders in smart tacho 2

De tachograaf zal in de toekomst niet alleen gebruikt worden voor de handhaving van de rij- rusttijden maar ook voor de handhaving van cabotage en posting (detachering). Om die reden zal de smart tacho 2 een aantal nieuwe functionaliteiten bevatten. Daarnaast zal een aantal extra beveiligingsaspecten worden toegevoegd en kan de controleur meer informatie via de DSRC op korte afstand uitlezen. De smart tacho 2 heeft in vergelijking met de smart tacho 1 de volgende extra functionaliteiten:

  • De grenspassages worden automatisch geregistreerd (nb vanaf 2 februari 2022 tot het moment dat de smart tacho 2 in het voertuig zit, moet dit handmatig gebeuren)
  • Een nieuwe functie om het laden/lossen van het voertuig te registreren
  • Bij het selecteren van de nieuwe functie laden/lossen volgt automatisch de registratie van de positie van het voertuig
  • Bij de selectie van begin en einde land zal automatisch het land weergegeven worden waar het voertuig zich bevindt.
  • Het GNSS signaal wordt extra beveiligd
  • Er is een extra bewegingssignaal aanwezig
  • De DSRC gegevens worden uitgebreid met de maximale rijtijd, die dus op afstand uitgelezen zal kunnen worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions