Clicky

 
Transport Online - Binnenvaartschepen met fosfine deze week allemaal gelost

Binnenvaartschepen met fosfine deze week allemaal gelost

Binnenvaartschepen met fosfine deze week allemaal gelost
09-08-2021 11:57 | Binnenvaart | auteur ANP

EDE - De drie binnenvaartschepen die te veel fosfine in het laadruim hadden, zullen aan het eind van deze week allemaal verlost zijn van hun lading tarwe. Het schip dat aan de ketting lag in Zwolle is aangekomen bij het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer en wacht daar op het overslaan. Het schip uit Veghel is maandag vertrokken richting IJsseloog en dinsdag volgt het schip dat aan de Utrechtse kade lag. Na het overslaan kan diervoederbedrijf De Heus Voeders de tarwe gewoon gebruiken, zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Op 27 juli ontdekten lossers van het diervoederbedrijf het giftige gas fosfine in het laadruim van het schip dat in Utrecht afmeerde. De lossers dragen altijd een fosfinemeter bij zich, omdat inademing van dat gas tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Fosfine wordt soms in de vorm van pillen toegevoegd aan een lading, zodat er geen ongedierte bij kan komen. De lading tarwe kwam uit Polen. Direct na de ontdekking is de bemanning van de schepen in Veghel en Zwolle gewaarschuwd. De Inspectie SZW legde de schepen aan de ketting.

Op IJsseloog, een slibdepot van Rijkswaterstaat, wordt de tarwe in andere schepen overgeslagen. Bij dat proces vervliegt de fosfine. Dat is volgens deskundigen en het diervoederbedrijf niet belastend voor het milieu, want het gas slaat niet in een of andere vorm neer. De lading tarwe is niet vergiftigd door het gas, aldus De Heus.

De hoge concentratie fosfine in de laadruimen heeft geen schadelijke gevolgen gehad voor de bemanning van de drie binnenvaartschepen. "We zijn heel blij dat we tijdig metingen hebben gedaan", aldus de woordvoerster van het bedrijf. "Hoe het kan dat de fosfine niet eerder in het transportproces is ontdekt, bijvoorbeeld bij het overladen van de tarwe vanuit de trein naar schepen, wordt nog nader onderzocht."

Het gebruik van fosfine in ladingen is zowel in de landelijke als in de Europese politiek een punt van discussie.

Foto's

 • J.Roeland
  NOVA CURA
 • J.Roeland
  ALFA-NERO
 • J.Roeland
  LA QUATRA
 • J.Roeland
  ANCOLIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden