Brinkman: 'Verkeersramp zegen voor Nederland'

Brinkman: 'Verkeersramp zegen voor Nederland'
15-04-2008 10:43 | Wegvervoer | auteur de redactie
DEN HAAG - "Het is een zegen voor dit land als we drie dagen achter elkaar totaal vast komen te zitten." Dat is de stellige overtuiging van Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, ten aanzien van het oplossen van het fileprobleem. "Het is inmiddels mijn politieke ervaring dat er eerst echt een ramp moet gebeuren. We moeten wakker geschud worden. De verkeersmodellen, de studies, de beleidsprogramma's: het helpt allemaal niet meer."

Eén van de meest machtige mannen van ons land trekt hierbij een parallel met de politieke passiviteit voorafgaand aan de Watersnoodramp. "Natuurlijk niet in omvang en in doden of gewonden, in hemelsnaam niet" zo weet Brinkman. "Maar in de loop der jaren heb ik gemerkt dat de politiek eigenlijk pas echt tot een beslissing komt, als het water al over de schoenen is gelopen." Brinkman doet zijn uitingen in een interview voor het Nationaal File Forum, dat op 15 mei in theater Spant! te Bussum wordt gehouden.

Gebrek aan regie
Volgens de voorzitter van Bouwend Nederland is het een gebrek aan regie en een gebrek aan leiding bij de bovenbazen, waar het in ons land aan schort. "Kiezers geloven niet meer in 'Den Haag'. Daarom versplintert het electoraat ook zo. Het vorige kabinet en het huidige kabinet maken mooie plannen over openbaar vervoer en wegvakken. Maar wanneer komt die trein en wanneer is dat wegvak open?" Procedures zijn volgens Brinkman te langdradig en te ingewikkeld. Hij drukt daarom minister van Verkeer & Waterstaat Camiel Eurlings op het hart om de adviezen van de Commissie Elverding over te nemen: "Voor de geloofwaardigheid van de politiek, maar ook voor zijn eigen geloofwaardigheid."

Strategisch asfalt
Brinkman ziet in zijn betoog ruimte voor meer asfalt, door strategische aanvullingen op bestaande locaties. "Het hele land hoeft niet op de schop. Mensen zeggen wel eens dat het landschap naar de pieten gaat. Maar het milieu wordt niet schoner door files te organiseren. Het milieu wordt schoner door te voorkomen dat er files zijn, doordat er schone motoren zijn, doordat er goede afzuiging van rotzooi is. Niet door met z'n allen stil te staan." Zijn vereniging van bouw- en infrabedrijven Bouwend Nederland gaat investeren in nieuwe vindingen, die de oplossing van het probleem versnellen en vergemakkelijken. Ook hier zet Brinkman echter de politiek op scherp: "De procedures moeten niet te lang duren, zodat aan de 'maak'-kant de tijd te kort wordt."

Opening Nationaal File Forum
Het gehele interview met Brinkman wordt - net zoals interviews met Wim Vos (Vos Logistics), Martin van Pernis (Siemens Nederland) en Hans Smits (Havenbedrijf Rotterdam) - integraal vertoond tijdens het Nationaal File Forum. Dit Forum wordt op 15 mei gehouden in theater- en congrescentrum Spant! te Bussum. Daar zijn de reacties van de voormalig CDA fractievoorzitter te zien, te midden van spreekbeurten van onder andere Guido van Woerkom (algemeen directeur ANWB), Loek Hermans (MKB-Nederland), Rob Boomsma (vice-president Capgemini) en Theo Rinsema (algemeen directeur Microsoft Nederland). Ook een pittig debat staat deze dag op de agenda.

Uit het aantal aanmeldingen voor het Nationaal File Forum blijkt wel dat Brinkman bij ondernemend Nederland op veel bijval kan rekenen. Van de 450 exclusieve entreekaarten op naam is inmiddels al meer dan de helft geregistreerd. Genodigden kunnen zich nog tot 8 mei aanstaande opgeven via het online registratieformulier op www.nationaalfileforum.nl.

Het Nationaal File Forum wordt geïnitieerd door The Alwaysbemobile Company en mede mogelijk gemaakt door Capgemini Nederland, BOVAG, GE Capital Solutions, Microsoft Nederland, Routiers Nederland, Vredestein Banden, NOVE, JansenJager communicatietrajecten en Wegener Huis-aan-huisMedia.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden