Clicky

Sifan Hassan voltooid unieke trilogie met goud op 10 kilometer

07-08-2021 13:25 | Sport | auteur ANP

TOKIO - Sifan Hassan heeft op de laatste atletiekdag van de Olympische Spelen in Tokio haar tweede gouden medaille veroverd. De 28-jarige atlete zegevierde in de finale van de 10.000 meter: 29.55,32. Ze won de medaille een dag na de finale van de 1500 meter, waarin ze het brons pakte. Eerder in het toernooi greep ze het goud op de 5000 meter.

Achter Hassan werd Kalkidan Gezahegne uit Bahrein tweede (29.56,18) en de Ethiopische Letesenbet Gidey derde (30.01,72). Hassan plaatste haar beslissende aanval in de laatste ronde.

Hassan was eerder in Tokio oppermachtig in de finale van de 5000 meter. Niemand had toen een antwoord op haar machtige versnelling in de slotronde. Op de dubbele afstand had Hassan haar aanval ook voor de slotronde bewaard. Gidey, houdster van het wereldrecord, liep bijna de hele race aan de leiding, maar kon niet op tegen de indrukwekkende sprint van Hassan.

Lange tijd liep Hassan met Gidey, Gezahegne en Hellen Obiri aan de leiding, maar na driekwart moest Obiri lossen. Het drietal streed in de spannende slotfase om de medailles en die driestrijd werd overtuigend in het voordeel van Hassan beslist.

De Nederlandse atlete was de eerste die de 1500, 5000 en 10.000 meter combineerde op een Olympische Spelen. Ze voltooide die unieke trilogie met drie medailles. Alleen Fanny Blankers-Koen behaalde meer olympische medailles voor Nederland in de atletiek. Zij won vier keer goud op de Spelen van Londen in 1948.

De 1500 meter voegde Hassan pas in Tokio aan haar programma toe. Het is haar favoriete afstand, ze is ook de regerend wereldkampioene. Ze plaatste zich ondanks een valpartij in de series moeiteloos voor de finale, maar daarin ontbeerde ze de kracht om voor het goud te gaan. De Keniaanse Faith Kipyegon spurtte van haar weg in de laatste ronde en ook de Britse Laura Muir haalde haar nog in.

Hassan voelde vermoeidheid in haar lichaam, maar toonde zich vrijdag na de finale van de 1500 meter strijdlustig. De ‘nederlaag’ gaf haar juist de energie om tot het uiterste te gaan op de 10.000 meter, zei ze vooraf. Ze gaf zichzelf door die bronzen plak 90 procent kans op een zege een dag later.

Hassan draagt zondag bij de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag.

Susan Krumins stapte halverwege de wedstrijd uit wegens pijn aan haar achillespees. Ze liep toen al in laatste positie.