Clicky

 
Transport Online - Nieuwe coronavariant eist leven zeven ingeënte bejaarde Belgen

Nieuwe coronavariant eist leven zeven ingeënte bejaarde Belgen

Nieuwe coronavariant eist leven zeven ingeënte bejaarde Belgen
06-08-2021 11:11 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - Na een uitbraak van een zeldzame, zogenoemde Colombiaanse variant van het coronavirus zijn recent zeven van de 28 volledig ingeënte bewoners van een afdeling van een verzorgingshuis in de Belgische gemeente Zaventem overleden, meldt televisiezender VRT. Volgens viroloog Marc Van Ranst wordt de nieuwe variant sinds eind juni gevonden in België, maar in hele kleine percentages. "Het is een variant die we goed in de gaten moeten houden, omdat die in de laatste weken ook in andere landen opduikt", zegt hij tegen VRT.

Naar de oorsprong van de besmetting in het woonzorgcentrum wordt nog onderzoek gedaan. Een bezoeker die begin juli positief testte, bleek de Delta-variant te dragen, aldus een woordvoerster van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Na die melding werden wel bewoners en medewerkers getest en twee besmettingen vastgesteld op een afdeling van ouderen, allen volledig gevaccineerd en met vergevorderde dementie. Omdat die bewoners vaak ronddolen en het moeilijk is om de coronamaatregelen aan hen uit te leggen, hebben zij waarschijnlijk gezorgd voor een snelle verspreiding van het virus op de afdeling, schrijft VRT op zijn nieuwssite.

De universiteit van Leuven heeft vastgesteld dat het op die afdeling om de Colombiaanse variant ging, een variant die van de Wereldgezondheidsorganisatie nog geen letter van het Griekse alfabet heeft gekregen. Volgens Van Ranst waart in België vooral de Indiase, oftewel de Delta-variant rond.

Die variant is naar zijn zeggen verantwoordelijk voor meer dan 95 procent van de besmettingen. 4 procent wordt toegeschreven aan de Britse of Alfa-variant en de resterende 1 procent bestaat uit enkele andere varianten. "Uit onderzoek in Engeland blijkt dat de Colombiaanse variant niet meer ziekteverwekkend is dan de varianten die we al kennen. Maar het is nog heel vroeg dag om daar belangwekkende uitspraken over te doen", aldus de viroloog tegen VRT. Er zijn in België tot dusver twintig clusters van de Colombiaanse variant vastgesteld.

Door de maatregelen kon de uitbraak beperkt blijven tot de afdeling. Van de zeven overleden bewoners hadden twee al een slechte gezondheid, maar andere bewoners verkeerden voor de besmetting nog in relatief goede gezondheid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden