Clicky

 
Transport Online - Bosbranden rukken weer op richting Athene

Bosbranden rukken weer op richting Athene

Bosbranden rukken weer op richting Athene
05-08-2021 23:20 | Buitenland | auteur ANP

ATHENE - Het noorden van Athene staat opnieuw onder dreiging van bosbranden. Die waren min of meer onder controle gebracht, maar brandweerlieden hebben toch weer mensen moeten evacueren op zo’n 20 kilometer afstand van het centrum van de in rook gehulde Griekse hoofdstad, berichten Griekse media. Vliegtuigen en blushelikopters strooien met water.

Het vuur bedreigt energiefaciliteiten die Athene van elektriciteit voorzien nadat verdeelstations waren beschadigd. Aangejaagd door de zwaarste hittegolf in decennia komen de vlammen ook in de buurt van een zomerpaleis in Tatio buiten Athene, dat ooit werd gebruikt door het voormalige Griekse koningshuis.

Premier Kyriakos Mitsotakis ging persoonlijk poolshoogte nemen, evenals in het antieke Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen. Hij sprak van een ongekende milieucrisis. Het gevaar op de Peloponnesos voor Olympia, is na een nacht blussen voorlopig geweken.

Tientallen bosbranden

Het leger van Griekenland gaat de brandweer en lokale autoriteiten ondersteunen bij het bestrijden van de tientallen bosbranden die in het land woeden. De grootste brandhaarden bevinden zich momenteel in Ilia op het schiereiland Peloponnesos en op het bij toeristen populaire eiland Evia, waar ook donderdag mensen en dorpen zijn geëvacueerd.

Defensieminister Nikos Panagiotopoulos bevestigde na regeringsberaad dat de strijdkrachten met helikopters, drones en militairen te hulp schieten. Naast 500 soldaten worden ook 39 vliegtuigen en 63 voertuigen waaronder bulldozers ingezet. Patrouilles op de grond en in de lucht in gebieden met veel brandrisico moeten ervoor zorgen dat snel kan worden ingegrepen. Verder wordt een team samengesteld dat moet assisteren in geval van evacuaties. EU-landen hebben ook hulp gestuurd.

Aanhoudende droogte

"Nachtmerrie zonder einde", en "Overal branden", kopten kranten. Aangezien de droogte en hoge temperaturen voorlopig aanhouden, gaan de Grieken volgens het hoofd van de burgerbescherming naar verwachting nog lastige dagen tegemoet.

Ook in buurland Turkije woeden nog branden. In Bulgarije zijn ze onder controle. Noord-Macedonië riep donderdag voor dertig dagen een soort noodtoestand uit vanwege natuurbranden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,613

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions