Clicky


Uitstel verkeersbeperkende maatregelen en 2x2 rijbanen op Haringvlietbrug

Uitstel verkeersbeperkende maatregelen en 2x2 rijbanen op Haringvlietbrug

DEN HAAG - Op 24 juli heeft Mijnister Cora van Nieuwenhuize de Kamer per brief geïnformeerd over de verkeersbeperkende maatregelen die worden ingesteld bij de Haringvlietbrug vanwege de slechte staat van het bewegende deel van de brug. Er is toen aangegeven dat vanaf maandag 9 augustus 05.00 uur de maatregelen op de Haringvlietbrug ingaan, waarmee tijdelijk een maximumsnelheid van 50 km/uur geldt en in beide richtingen het verkeer via één rijstrook over de brug wordt geleid.

De Minister laat echter vandaag, donderdag 5 augustus in een brief aan de Kamer weten dat "in goede en constructieve samenwerking tussen Rijkswaterstaat, het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsregio er nu een oplossing is gevonden waarbij het verkeer met een maximumsnelheid van 50 km/uur over twee versmalde rijstroken in beide richtingen kan worden geleid."

Hiermee blijft het huidige aantal rijstroken, hetzij versmald, beschikbaar ten opzichte van de huidige situatie. Het inrichten van de versmalde rijstroken (plaatsen van 4.000 barriers, aanbrengen belijning, nachtafsluitingen etc.) en het geschikt maken van de weg voor handhaving vergt enige voorbereiding.

Daarom zullen de maatregelen pas ingaan op 23 augustus in plaats van de eerder gecommuniceerde 9 augustus.

De maximumsnelheid van 50 km/u blijft van kracht tot aan de vervanging van de klep in 2023. In de tussentijd voert Rijkswaterstaat het extra verzwaard inspectieregime uit zodat het verkeer veilig over de brug kan, laat de Minister per brief weten.

Een paar dagen geleden werd een petitie gestart tegen de verkeersbeperkende maatregelen. Deze petitie werd al snel meer dan 10.000 keer ondertekend. Eerder noemden de gemeenten Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee de maatregelen voor de Haringvlietbrug onaanvaardbaar. Transport en Logistiek Nederland (TLN) zegt dat de langdurige sluiting van rijstroken de transportsector zeker 53 miljoen euro zou kosten.