Clicky

 
Transport Online - OM: geen vervolging voor delen kwetsende Whatsapp afbeeldingen door mariniers

OM: geen vervolging voor delen kwetsende Whatsapp afbeeldingen door mariniers

OM: geen vervolging voor delen kwetsende Whatsapp afbeeldingen door mariniers
05-08-2021 11:48 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - De kwetsende afbeeldingen die zes mariniers in een WhatsApp-groep deelden tijdens een oefening eind juni in Denemarken, zullen niet leiden tot een strafrechtelijk onderzoek. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft op verzoek van het Ministerie van Defensie de uitlatingen beoordeeld. Het OM is van oordeel dat drie uitlatingen binnen de WhatApp-groep op zich als beledigend aan te merken zijn. Maar voor strafbaarstelling is nodig dat de uitingen in het openbaar gedaan zijn.

Eind juni kwam er bij het Ministerie van Defensie een melding binnen over kwetsend en beledigend beeldmateriaal dat gedeeld is in een functionele WhatsApp-groep van vijftien mariniers, die op dat moment deelnamen aan een oefening in Denemarken. Het ging onder meer om afbeeldingen die uitermate kwetsend zijn voor mensen met een donkere huidskleur. De zes militairen die deze afbeeldingen deelden binnen de groep, zijn na de melding door de commandant teruggestuurd naar Nederland. Aan het Openbaar Ministerie is de vraag voorgelegd of met de berichten een strafbare grens is overschreden.

Het OM is van mening dat drie berichten/afbeeldingen die door zes mariniers gedeeld werden in de groep, als strafbaar aan te merken zijn. Hierin wordt namelijk een negatieve conclusie getrokken ten aanzien van een groep, op basis van huidskleur. Maar voor vervolging is het nodig dat de uitlatingen in het openbaar zijn gedaan. Daar is geen sprake van, nu de uitlatingen zijn gedaan in een beperkte, besloten WhatsApp-groep van 15 personen. Er kan niet worden aangetoond dat de militairen de opzet hadden dat de berichten ook openbaar zouden worden, of dat zij bewust het risico hebben genomen dat de afbeeldingen openbaar zouden worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,982
Diesel1,625

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions