Clicky


Lagere inflatie dankzij geringe stijging woninghuren

Lagere inflatie dankzij geringe stijging woninghuren
05-08-2021 10:42 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Consumentengoederen en -diensten waren in juli 1,4 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In juni was de inflatie 2,0 procent. Vooral de ontwikkeling van de woninghuren droeg bij aan de lagere inflatie.

Geringe stijging woninghuren

De inflatie was in juli lager dan in juni. Dit komt voor een groot deel door een geringe stijging van de woninghuren. Op basis van voorlopige cijfers waren de woninghuren in juli 2021 gemiddeld 0,8 procent hoger dan een jaar eerder. In juni was de stijging op jaarbasis nog 2,9 procent.

De regelgeving rondom woninghuren is aangepast door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zo mochten bijvoorbeeld de huren van gereguleerde huurwoningen per 1 juli 2021 niet omhoog. Vorig jaar was de maximale huurverhoging van gereguleerde huurwoningen 6,6 procent, afhankelijk van het inkomen.

Ook is de jaarlijkse huurverhoging voor een vrijesectorwoning gemaximaliseerd. Die verhoging is voor drie jaar vastgesteld op de inflatie plus 1 procentpunt. Op 6 september publiceert het CBS de definitieve uitkomsten van de ontwikkeling van de woninghuren en worden ook meer details gepubliceerd.

Prijsontwikkeling vakanties drukt inflatie

Naast de woninghuren heeft ook de prijs van op vakantie gaan een drukkend effect op de inflatie. Een verblijf in een bungalowpark kostte in juli 6,3 procent minder dan een jaar eerder terwijl de prijsstijging in juni op jaarbasis nog 3,7 procent was. Vorig jaar in juli lagen de prijzen op het hoogste niveau ooit gemeten. Pakketreizen naar het buitenland waren in juli 4,4 procent goedkoper dan een jaar eerder. 

Prijs energie gestegen

De prijsontwikkeling van energie had een opwaarts effect op de ontwikkeling van de consumentenprijzen. Na juli 2020 is de prijs van energie iedere maand opgelopen. De tarieven voor elektriciteit waren in juli 15,8 procent hoger dan vorig jaar. In juni stegen deze tarieven op jaarbasis nog met 6,3 procent. De prijsstijging van aardgas kwam in juli uit op 12 procent. Een maand eerder was dat nog 5,1 procent.

Naast de gestegen energieprijzen had ook de prijsontwikkeling van voeding een verhogend effect op de inflatie.

Inflatie eurozone hoger dan inflatie Nederland

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in juli 1,4 procent duurder dan een jaar eerder, in juni was dat nog 1,7 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 1,9 naar 2,2 procent. De inflatie in de eurozone bleef net als vorige maand hoger dan de inflatie in Nederland.