Clicky

 
Transport Online - Bedrijf, bestuurder en planner schuldig aan dodelijk ongeval met ladder

Bedrijf, bestuurder en planner schuldig aan dodelijk ongeval met ladder

Bedrijf, bestuurder en planner schuldig aan dodelijk ongeval met ladder
04-08-2021 20:02 | Ongevallen | auteur Redactie

DEN BOSCH - Een bedrijf uit Valkenswaard, haar bestuurder en een planner zijn verantwoordelijk voor het overlijden van een hoofdmonteur in juni 2017. Dit bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Het bedrijf krijgt een geldboete van 70.000 euro, waarvan 35.000 euro voorwaardelijk. De 64-jarige bestuurder en een 39-planner krijgen ieder een taakstraf van 100 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Op de bewuste dag waren twee medewerkers van het bedrijf uit Valkenswaard aan het werk in Amsterdam om daar valnetten aan te brengen bij een bouwproject. De hoofdmonteur kwam er ter plekke achter dat de gehuurde telescoophoogwerker onbruikbaar was op deze locatie en dat de alternatieve schaarhoogwerker niet beschikbaar was. Hij pleegde daarom telefonisch overleg met de 39-jarige planner van het bedrijf.

Vervolgens ging de hoofdmonteur met zijn collega de netten alsnog ophangen, maar dan met een ladder. Terwijl de hoofdmonteur hiermee bezig was, gleed zijn voet van een sport en kwam hij vanaf een hoogte van zo’n 3,5 meter ten val. Hij liep daarbij ernstig hoofdletsel op en kwam een aantal dagen later te overlijden.

Het bedrijf is verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van haar werknemers. Hierin schoot het bedrijf echter tekort, omdat zij het slachtoffer een ladder liet gebruiken die niet geschikt was voor dit werk. Hiervan was het bedrijf zich bewust. Volgens de gebruiksaanwijzing mag de ladder slechts gebruikt worden voor lichte, korte werkzaamheden. Uit de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) blijkt dat er sprake kan zijn van een grote krachtsuitoefening bij het bevestigen of loshalen van veiligheidsnetten.

Daarnaast had het bedrijf niet schriftelijk vastgelegd welke risico’s er verbonden zijn met werk op een ladder, lichtte zij haar werknemers niet doeltreffend in over deze risico’s en zag niet toe op de naleving van de instructies en voorschriften gericht op het voorkomen van die risico’s. Het is deze combinatie die maakte dat het noodlottige ongeluk uiteindelijk kon gebeuren. Hiervoor zijn het bedrijf en haar bestuurder verantwoordelijk.

De planner greep niet in toen het slachtoffer zei dat hij alsnog twee netten ging ophangen met gebruik van een ladder. Hij had als contactpersoon van het bedrijf moeten zorgen dat de veiligheidsinstructies en -voorschriften werden nageleefd.

De rechtbank vindt de gang van zaken extra kwalijk, omdat de kern van de werkzaamheden van het bedrijf bestaat uit het beveiligen van werknemers (van anderen) door valbeveiliging aan te brengen. Verder weegt mee dat het bedrijf haar veiligheidsbeleid inmiddels heeft aangescherpt en dat zij zich betrokken heeft getoond bij het nabestaanden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,618

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions