Clicky

 
Transport Online - Nieuw ruimtevaartuig van Boeing blijft voorlopig op de grond

Nieuw ruimtevaartuig van Boeing blijft voorlopig op de grond

Nieuw ruimtevaartuig van Boeing blijft voorlopig op de grond
04-08-2021 10:40 | Buitenland | auteur ANP

CAPE CANAVERAL - Een nieuw ruimtevaartuig dat door vliegtuigbouwer Boeing is ontwikkeld, gaat voorlopig niet de ruimte in. Het toestel zou een onbemande testvlucht naar ruimtestation ISS maken, maar die is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het nieuwe toestel heet de Starliner. De geplande lancering was dinsdag afgeblazen. Een paar uur voor vertrek werd een probleem ontdekt bij een paar kleppen bij de raketmotoren. Die stonden niet in de juiste stand. De vluchtleiding heeft nu besloten dat de raket terug naar de loods wordt gebracht, waar de 'motorkap' kan worden geopend. Zo kan het vaartuig worden gecontroleerd en getest.

Ruimtevaartorganisatie NASA laat weten dat het pas een nieuwe lancering inplant als het probleem is opgelost.

Eind 2019 mislukte een andere onbemande testvlucht van de Starliner. Die kwam daardoor niet aan bij het ISS en keerde na twee dagen terug op aarde. Als de generale repetitie nu wel lukt, wil Boeing rond het einde van het jaar voor het eerst mensen naar het ISS brengen. Concurrent SpaceX doet dat al. Daarnaast werkt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA samen met ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazon-oprichter en multimiljardair Jeff Bezos.

De lancering van de Starliner was vorige week ook afgeblazen. Toen kwam het door problemen bij een Russisch vaartuig dat was aangekomen bij het ISS. De motoren van dat vaartuig gingen onverwacht aan, waardoor de positie van het hele ruimtestation veranderde. Motoren aan de andere kant van het complex wisten het ISS terug te duwen. De vluchtleiding besloot de lancering van de Starliner uit te stellen om alle aandacht op het ISS te kunnen richten.

Foto's

  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,613

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions