Clicky


Geen gedwongen medewerking Sunweb aan overname Corendon

Geen gedwongen medewerking Sunweb aan overname Corendon
03-08-2021 10:15 | Bedrijfsovernames en fusies | auteur Redactie

AMSTERDAM - [update 10:15 uur] Sunscreen, de moedermaatschappij van Sunweb, kan in kort geding niet worden gedwongen mee te werken aan de overdracht van de aandelen in Corendon Holding en het betalen van de koopprijs. Dat is de uitkomst van het hoger beroep dat Corendon instelde tegen een vonnis van de kortgedingrechter in Amsterdam.

Koopovereenkomst

In 2019 heeft Corendon Holiday aan Sunscreen alle aandelen in Corendon Holding verkocht voor een koopprijs van (in beginsel) 146 miljoen euro. De koopovereenkomst bepaalt dat levering van de aandelen tegen het voldoen van de koopprijs alleen zal plaatsvinden als aan een aantal opschortende voorwaarden is voldaan. Eén van die opschortende voorwaarden houdt in dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) twee schriftelijke bevestigingen geeft over de gevolgen van de overname voor de luchtvaartmaatschappij van Corendon. Sunscreen meent dat daaraan niet is voldaan, en heeft de overname-overeenkomst opgezegd.

Bedrijfsplan

Volgens het gerechtshof Amsterdam is er een reële mogelijkheid dat Sunscreen zich in een zogenoemde bodemprocedure met succes zal kunnen beroepen op het niet vervuld zijn van deze opschortende voorwaarde. Met name is onduidelijk gebleven of de ILT schriftelijk heeft bevestigd dat als gevolg van de overname geen nieuw bedrijfsplan bij haar hoeft te worden ingediend. De correspondentie met de ILT laat op dat punt volgens het hof te veel onduidelijkheid bestaan.

Vonnis kortgedingrechter bekrachtigd

De voorzieningenrechter in de rechtbank Amsterdam wees de vorderingen van Corendon op 7 december 2020 af. Dat vonnis is in hoger beroep nu bevestigd.