Clicky

 
Transport Online - Atlete Kristina Tsimanoeskaja uit Belarus krijgt visum voor en steun van Polen

Atlete Kristina Tsimanoeskaja uit Belarus krijgt visum voor en steun van Polen

Atlete Kristina Tsimanoeskaja uit Belarus krijgt visum voor en steun van Polen
02-08-2021 13:32 | Sport | auteur ANP/RTR/DPA

TOKIO - Atlete Kristina Tsimanoeskaja uit Belarus heeft in de Poolse ambassade in Tokio om humanitaire redenen een visum gekregen en de Polen beloven haar sportcarrière te ondersteunen. Ze was bijna tegen haar zin in op het vliegtuig naar huis gezet. Volgens IOC-woordvoerder Mark Adams van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de atlete in een veilige omgeving de nacht doorgebracht, in een hotel bij de luchthaven Haneda van Tokio. Ze wil nu naar Polen vliegen.

De 24-jarige Tsimanoeskaja liet zondag via een bericht op Telegram weten dat ze uit de olympische ploeg was gezet nadat ze openlijk kritiek had geleverd op haar "incompetente en nalatige coaches". "Ik ga niet terug naar Belarus", zei ze. Op luchthaven Haneda riep ze de hulp in van de politie en het IOC. Tsimanoeskaja zou maandag starten op de 200 meter als een van de concurrentes van Dafne Schippers, maar is niet in actie gekomen.

Polen en Tsjechië hebben de atlete meteen hulp aangeboden en ook het IOC zoekt verder naar een oplossing. De ambassade van Belarus heeft de Japanse regering om opheldering gevraagd. Tsimanoeskaja is volgens de olympische ploeg van haar land niet naar huis gestuurd vanwege kritiek, maar op doktersadvies. Ze was in een slechte emotionele en psychische staat volgens de leider van de atletiekploeg, Joeri Mojsevitsj.

De echtgenoot van Tsimanoeskaja, Arseni Zdanevitsj, heeft zondagavond Belarus verlaten en wacht in Oekraïne af waar zijn vrouw precies in Europa terechtkomt. Hij is ook atleet en beklemtoonde dat het stel "gewoon een sportkoppel is zonder connecties, zonder de oppositie te steunen en enkel geïnteresseerd in sport is". Hij zei niet te begrijpen waarom dit zo uit de hand is gelopen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden