Clicky

 
Transport Online - Hitte en branden in Griekenland houden aan, meer gewonden gemeld

Hitte en branden in Griekenland houden aan, meer gewonden gemeld

Hitte en branden in Griekenland houden aan, meer gewonden gemeld
01-08-2021 10:14 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

ATHENE - [update 14:21 uur] Griekenland gaat nog steeds gebukt onder een extreme hittegolf en natuurbranden. Griekse media berichten zondag dat zeker 16 mensen met ademhalingsproblemen behandeld moesten worden in ziekenhuizen op de Peloponnesos. Bijna 300 brandweerlieden hebben nog steeds de handen vol aan de strijd tegen een bosbrand die tientallen gebouwen heeft verwoest.

De brand brak zaterdag uit in de buurt van de stad Patras, op zo'n 210 kilometer ten westen van hoofdstad Athene. Sindsdien hebben de autoriteiten vijf dorpen ontruimd. Lokale media berichten dat ongeveer dertig huizen, schuren en stallen zijn afgebrand. "We hebben buiten geslapen en waren doodsbang dat ons huis weg zou zijn als we wakker werden", zei een inwoner van die regio tegen tv-zender Skai.

De autoriteiten lieten volgens persbureau ANA uit voorzorg het verkeer stilleggen over een snelweg in het gebied en de Rio-Antirriobrug over de Golf van Korinthe. Brandweerlieden krijgen bij het blussen van het vuur hulp van blusvliegtuigen en helikopters.

Minister van Civiele Bescherming Michalis Chrisochoidis bracht zondag een bezoek aan het gebied. Hij concludeerde dat de situatie in een dag tijd was verbeterd. "Honderd panden zijn gered dankzij de strijd van de brandweerlieden tegen het vuur", zei de minister, die gedupeerde burgers steun beloofde.

In Griekenland worden al dagen temperaturen gemeten van boven de 40 graden. Grieken hoeven voorlopig ook niet te rekenen op verkoeling. Er worden zondag lokaal temperaturen verwacht die rond de 45 graden liggen. Ook 's nachts blijft het heet. Vooral in stedelijke gebieden zakt het kwik soms niet onder de 30 graden.

Meteorologen spreken al over een "historische hittegolf". Gemeenten hebben gebouwen met airconditioning opengesteld voor mensen die hun snikhete woningen willen ontvluchten. De autoriteiten waarschuwen dat er door de aanhoudende droogte ook een verhoogd risico blijft op branden.

Griekenland wordt iedere zomer getroffen door natuurbranden. De Civiele Bescherming zegt dat in 24 uur tijd 58 branden zijn uitgebroken. De brandweer kreeg het vuur in de meeste gevallen snel onder controle.

Griekse eilanden als Kreta, Rodos en Kos zijn ondertussen ook opgeschrikt door aardschokken. De krachtigste aardbeving had zondagochtend een kracht van 5.3. Het epicentrum bevond zich in de buurt van Nisyros, een vulkanisch eiland met ongeveer 1000 inwoners. De Griekse zender ERT berichtte dat er geen melding is gemaakt van schade of slachtoffers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,613

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions