Clicky

 
Transport Online - CBR deed intern onderzoek na chauffeur die agent doodreed

CBR deed intern onderzoek na chauffeur die agent doodreed

CBR deed intern onderzoek na chauffeur die agent doodreed
30-07-2021 08:46 | Transport | auteur ANP | Redactie

ROTTERDAM - [update 13:58 uur] Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft intern onderzoek gedaan naar een vrachtwagenchauffeur die een agent doodreed op 7 juli. Het AD schreef vrijdag dat het CBR meerdere alarmsignalen over de man had ontvangen, maar er niets mee had gedaan.

Het CBR heeft onderzocht wat er bekend was over de chauffeur en hoe er gehandeld is. Over de inhoud van dat onderzoek doet het CBR geen uitspraken.

De organisatie zegt dat er over het algemeen wordt gehandeld op basis van mededelingen die de politie of een andere organisatie doorgeeft. Als er meerdere meldingen binnenkomen, kan het CBR een maatregel opleggen aan de betreffende chauffeur.

Volgens het AD veroorzaakte de chauffeur in 2020 ook al een dodelijk ongeluk. Hij werd niet vervolgd voor het doodrijden van een 79-jarige fietsster. De nabestaanden hebben gisteren, donderdag 29 juli, middels hun advocaat aangekondigd een nieuw onderzoek te willen.

Buren van chauffeur hebben heel ander beeld

Het NRC meldde eerder deze week dat dorpsbewoners van de vrachtwagenchauffeur een heel ander beeld hebben van de chauffeur en dat de chauffeur zich opgejaagd voelde door de politie.

Volgens dorpelingen van het plaatsje Melissant was de chauffeur een wat zielige man, die nog bij zijn moeder inwoonde, die worstelde met de nasleep van het verkeersincident uit 2015, en die zich bovenal door politiemensen en anonieme dreigtelefoontjes geïntimeerd voelde.

Een buurvrouw van een paar huizen verderop zegt tegen de krant: „Hij voelde zich opgejaagd door de politie. Daardoor zijn misschien bij hem de stoppen doorgeslagen.”

Een advocaat die de man uit Melissant in het verleden bijstond geeft, net als de dorpsbewoners, een ander beeld van de verdachte vrachtwagenchauffeur. "Het probleem ligt deels bij politieagenten die nooit hebben willen accepteren dat de aanrijding uit 2015 een ongeluk was", meent bijvoorbeeld Paul van Hoef, advocaat in Venray. Hij stond de familie van de chauffeur bij in de zaak van de aangereden 79-jarige vrouw in 2020.

"De politie is van meet af aan uitgegaan van boze opzet in 2015”, aldus de raadsman tegen het NRC. De rechter oordeelde echter anders na omvangrijk onderzoek. Er was alleen sprake geweest van ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend’ rijgedrag. De chauffeur kreeg daarvoor de taakstraf en voorwaardelijke celstraf.

Volgens de advocaat zouden de chauffeur en zijn familie ook al sinds 2015 belaagd worden met dreigtelefoontjes. Deze zouden mede afkomstig zijn van de politie. 

"Een motoragent kwam speciaal naar hun toe in Melissant om op hun terrein even rond te rijden, en weer te vertrekken. Terwijl dat tientallen kilometers van Rotterdam verwijderd is", zegt de advocaat in het interview.

ook de eerder genoemde buurvrouw zag "in de weekenden een motoragent voor het huis staan. Dan stond-ie te wachten totdat de chauffeur naar buiten zou komen."

De politie in Rotterdam wil niet reageren op de klachten van de familie en verwijst naar het OM en de eerdere persverklaring. Het OM zegt ook geen mededelingen te kunnen doen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,613

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions