Clicky


Haagse afdeling van BIJ1 breekt met partij en stapt op

Haagse afdeling van BIJ1 breekt met partij en stapt op
29-07-2021 15:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het bestuur van de afdeling Den Haag van BIJ1 stapt op, zo laten de bestuursleden via Twitter weten. De lokale bestuursleden vinden dat er sprake is van "een giftige interne cultuur " in de landelijke organisatie. Er is geen steun vanuit het landelijk partijbestuur en het werkt de Haagse afdeling actief tegen, staat in een verklaring. Een en ander werd volgens het lokale bestuur "tot onze grote ontsteltenis" dit weekend duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van BIJ1.

Het landelijk bestuur is verrast door de stap van de Haagse afdeling, die het via de media te horen kreeg. Een persvoorlichter van de partij kan nog geen commentaar geven, omdat nog niet alle informatie bekend is. De partij gaat eerst de situatie in kaart brengen.

Zaterdag hield BIJ1 een digitale ledenvergadering. Daarin kwam onder meer de recente schorsing van Quinsy Gario aan de orde. Sommige leden, zoals de Haagse afdeling, leverden kritiek op dit besluit. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan "manipulatief, dominant en toxisch gedrag", waardoor andere leden zich onveilig voelden. Het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons, die als enige van BIJ1 in de Tweede Kamer zit, verdedigden het besluit hem uit de partij te zetten en maakten excuses naar degenen die last hebben gehad van zijn optreden.

Het Haagse bestuur noemt de schorsing onrechtmatig, maar zegt dat de eigen negatieve ervaringen met het bestuur al daarvoor waren ontstaan. De bestuursleden zeggen dat zij met het partijbestuur in dialoog wilden, maar dat niet is geluisterd. "We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd daarnaast totaal niet gewaardeerd, noch gerespecteerd."

De vijf Haagse bestuursleden stellen dat tijdens het beraad zaterdag een van de "kernteamleden verbaal gewelddadig vernederd" werd. De media werden geweerd bij de ledenvergadering. Ook verwijst het Haagse bestuur naar een brief van Rebekka Timmer van het partijbestuur, die kritische leden "intriganten" zou noemen. De vijf zeggen dat zij "buiten BIJ1 als individuen doorgaan met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad".

De partijwoordvoerder zegt dat het bestuur "openheid en transparantie" wil bieden, maar zegt deze kwestie nu eerst intern goed op te willen pakken en zich daarbij vooral te richten op de leden. "Zoals altijd, draait het bij BIJ1 om onze mensen en dit is dan ook onze eerste prioriteit."