Clicky


Twaalf jaar cel voor fatale schietpartij in Duivendrecht

Twaalf jaar cel voor fatale schietpartij in Duivendrecht
29-07-2021 14:36 | Misdaad | auteur Redactie

AMSTERDAM - Een 50-jarige man is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf omdat hij op 1 oktober 2019 in Duivendrecht zijn vriend in diens auto heeft doodgeschoten. Ook moet hij in totaal ruim 461.000 euro schadevergoeding betalen.

Doodslag bewezen

Hoewel de 50-jarige man altijd stellig heeft ontkend zijn vriend te hebben doodgeschoten, oordeelt de rechtbank dat doodslag is bewezen. Daarbij weegt onder meer mee dat een getuige hem heeft zien wegrijden van de plaats delict en dat er minder dan 2,5 minuut is verstreken tussen het moment dat het slachtoffer in bijzijn van de man een telefoongesprek beëindigde en het moment waarop de man de plaats van de schietpartij verliet. Bovendien is zijn DNA gevonden op het wapen waarmee het slachtoffer is gedood. Ook zijn er schotresten op zijn jas en in zijn auto gevonden.

Inzet bijzondere opsporingsmethoden

Tussen eind 2020 en begin 2021 zette de politie bijzondere opsporingsmethoden in om de precieze toedracht en het motief in deze zaak te achterhalen. Die maakten vergaande inbreuk op het veiligheidsgevoel van de man en van zijn onschuldige zus. Zij werd achtervolgd en bedreigend benaderd en hij ontving in zijn cel een kaart met daarop dreigende teksten en een foto van de voordeur van het huis van zijn vrouw. De rechtbank oordeelt dat het Openbaar Ministerie daarmee te ver ging. De acties waren niet proportioneel en ook niet het minst ingrijpende middel om informatie te achterhalen. Daarmee is er sprake van onherstelbaar vormverzuim in het vooronderzoek. Daarom is de opgelegde straf iets verminderd.

Berekenende manier van handelen

In de straf weegt mee dat de man het slachtoffer doodschoot terwijl zijn 1-jarige dochtertje op de achterbank zat. Zij bleef ongedeerd. Vervolgens heeft hij het doen lijken alsof het slachtoffer zelfmoord had gepleegd door het wapen in zijn hand te leggen met zijn vinger op de trekker.

Slechts enkele minuten nadat hij de plek van de schietpartij had verlaten, zond hij ten slotte ook nog een spraakbericht naar de telefoon van het slachtoffer dat alles goed zou komen. Deze berekenende manier van handelen na de fatale schietpartij kleurt zijn gedrag als kil en berekenend. De rechtbank neemt het hem zeer kwalijk dat hij, ten koste van de nagedachtenis aan het slachtoffer door de nabestaanden, heeft geprobeerd het te laten lijken of het slachtoffer zijn eigen leven had genomen.