Clicky


Twee verdachten aangehouden voor misbruik van onderwijsgelden

Twee verdachten aangehouden voor misbruik van onderwijsgelden
28-07-2021 14:50 | Binnenland | auteur Redactie

De FIOD heeft dinsdag twee mannen van 57 en 29 jaar aangehouden die verdacht worden van misbruik van onderwijsgelden.

De 57-jarige man was bestuurder van een stichting van een basisschool en aandeelhouder van een buitenschoolse opvang (BSO). Zijn 29-jarige zoon was directeur van deze BSO. De basisschool sloot een overeenkomst om een deel van de school te verhuren aan de BSO. Ten tijde van het afsluiten van deze overeenkomst was het voortbestaan van de basisschool al onzeker na een bezoek van de onderwijsinspectie. Daarnaast had de basisschool de ruimte in bruikleen van de gemeente en was er geen toestemming van de gemeente om die ruimte aan de BSO te verhuren.

Toen de basisschool de deuren moest sluiten, diende de BSO een forse schadeclaim in bij de stichting van de basisschool wegens de beëindiging van de huurovereenkomst. De stichting heeft die claim uitbetaald aan de BSO. Het vermoeden bestaat dat in plaats van het terugbetalen van de onderwijsgelden aan de overheid, die gelden via de huurovereenkomst en schadeclaim zijn onttrokken aan de stichting ten behoeve van de verdachten. Hier doet de FIOD onderzoek naar.

Er is beslag gelegd op de bankrekeningen van verdachten. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket, meldt de FIOD.