Clicky

 Onjuiste douaneaangifte leidt tot volledig lossen vrachtwagen

Onjuiste douaneaangifte leidt tot volledig lossen vrachtwagen [+foto's]
27-07-2021 15:49 | Buitenland | auteur Redactie

HELMSTEDT - Sinds 1 januari 2021 behoort Groot-Brittannië niet meer tot de douane-unie van de EU. Daarom zijn de douaneformaliteiten waarin het Unierecht voorziet, zoals het indienen van een douaneaangifte, van toepassing op alle goederen die vanuit Groot-Brittannië het douanegebied van de Unie binnenkomen. Dit geldt ongeacht het feit dat de EU en Groot-Brittannië net op tijd een vrijhandelsakkoord bereikten. Want ook als een vrijhandelsovereenkomst wordt toegepast, moeten de goederen volgens het douanerecht worden ingeklaard.

Voor de douane is dit geen nieuwe taak, want het inklaren van grensoverschrijdend goederenverkeer is een van de kerntaken van de douane. Als gevolg van de Brexit is alleen de reikwijdte van de goedkeuring en controle vergroot. Maar voor veel bedrijven die voor de Brexit goederen uit Groot-Brittannië importeerden, zijn deze douaneformaliteiten helemaal nieuw, waardoor fouten in de douaneaangifte leiden tot vertragingen bij de inklaring.

Twee weken geleden arriveerde een vrachtwagen met goederen uit Groot-Brittannië bij het douanekantoor Helmstedt-Autobahn en diende een douaneaangifte in met verschillende items voor de goederen die in het verzendproces werden vervoerd, om de goederen na inklaring naar Polen te vervoeren. Bij het controleren van de goederen ontstond echter al snel het vermoeden dat niet alle goederen goed waren geregistreerd omdat de vrachtwagen extreem vol was en geladen met een grote verscheidenheid aan goederen.

Het transportbedrijf werd daarom gevraagd om de vrachtwagen volledig te lossen om een ​​gedetailleerde controle mogelijk te maken en om de goederen uiteindelijk volledig te kunnen registreren. Een week later kwam het transportbedrijf met enkele medewerkers naar het douanekantoor en loste onder toezicht van de douanebeambten de volledige vrachtwagen en bracht tegelijkertijd de goederen die al waren ingeklaard over naar een andere vrachtwagen.

De douanebeambten hadden terecht hun intuïtie gevolgd, want naast de geregistreerde goederen bevonden zich nog diverse andere goederen in de vrachtwagen waarvoor nog geen douaneaangifte was gedaan. Dit werd in orde gemaakt door het transportbedrijf en de vrachtwagen kon met aanzienlijke vertraging alsnog doorrijden naar Polen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats