Clicky


Verzekeraars: honderden Limburgers kunnen maanden huis niet in

Verzekeraars: honderden Limburgers kunnen maanden huis niet in
26-07-2021 16:07 | Binnenland | auteur ANP

APELDOORN - Voor honderden mensen duurt het zeker nog tot het einde van het jaar voordat ze weer naar huis kunnen na de wateroverlast in Limburg. Volgens verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer moeten de huizen namelijk eerst wekenlang drogen voordat er met herstelwerkzaamheden begonnen kan worden. En soms moeten beschadigde straten eerst hersteld worden voordat aannemers bij de huizen kunnen komen. Ook zijn levertijden voor keukens en meubels lang.

Meer dan de helft van de tot nu toe 950 gemelde schades bij Centraal Beheer zijn zo ernstig dat mensen nog niet naar huis kunnen. Centraal Beheer telt ongeveer 100 gevallen die voor langere tijd ontheemd zijn, Interpolis heeft bij de eigen klanten 100 tot 200 mensen die tot het einde van het jaar niet naar huis kunnen. Interpolis telde eerder bijna 1300 schademeldingen.

De ernstigste schades van Centraal Beheer komen uit het gebied rondom de rivier de Geul, zoals Valkenburg aan de Geul en Schin op Geul. In sommige gevallen zijn huizen er ernstig aan toe, met scheuren in muren en balken. De verzekeraar kan nog niet zeggen om hoeveel gevallen dat precies gaat. Wel heeft het herstel aan de binnenkant van een huis prioriteit boven herstel aan de buitenkant.

Het herstel duurt volgens Centraal Beheer ook langer vanwege een gebrek aan capaciteit bij aannemers en materialen. "Dat is een van de grootste uitdagingen", aldus een woordvoerster. Verzekeraar Interpolis bevestigt dit beeld. "Een grote groep mensen wil nu tegelijkertijd herstelwerkzaamheden laten doen. Dat is lastig om snel te regelen."

Centraal Beheer zegt de komende weken nog bezig te zijn met het afhandelen van de inspecties en de bijbehorende begeleiding zoals naar tijdelijke huisvesting. De verzekeraar helpt mensen om bijvoorbeeld tijdelijk onderdak te vinden in een vakantie- of huurwoning. Ook heeft Centraal Beheer bedrijven in zijn netwerk die helpen bij het vinden van woonruimte in noodgevallen, indien nodig worden klanten daarmee in contact gebracht.

Veel vakantiewoningen zijn volgeboekt door de zomervakantie, maar het lukt nog wel mensen woonruimte te bieden. Interpolis werkt naar eigen zeggen samen met onder meer gemeenten om mensen te huisvesten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions