Clicky

 
Transport Online - Nederland versoepelt reisadviezen, terugkeer wordt wel strenger

Nederland versoepelt reisadviezen, terugkeer wordt wel strenger

Nederland versoepelt reisadviezen, terugkeer wordt wel strenger
26-07-2021 13:33 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Europese landen die op oranje stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een groen of geel reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. Het kabinet heeft besloten de systematiek aan te passen, waardoor lidstaten van de Europese Unie niet meer enkel op basis van de besmettingsaantallen op oranje worden gezet. Dit kan wel gebeuren als er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt.

Overigens kan het wel zo zijn dat EU-landen zelf nog extra maatregelen nemen voor reizigers uit Nederland. Het kabinet wijst dan ook nog steeds op de website wijsopreis.nl waar de maatregelen per land staan aangegeven.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte hebben het nieuwe beleid aangekondigd na een corona-overleg met ministers.

Nederlanders moeten straks ook een coronabewijs laten zien als ze vanuit een ander EU-land terugkomen. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud.

De regel geldt voor mensen van 12 jaar en ouder en is bedoeld "om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt".

De regel gaat op 8 augustus in voor alle EU-landen, maar geldt nu al voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen. Mensen die in een land met een geel reisadvies zijn geweest, krijgen het advies om op de dag van aankomst en op de vijfde dag terug in Nederland een zelftest te doen of om zich bij de GGD te laten testen.

Mensen die in een EU-land zijn geweest, zijn niet verplicht om in quarantaine te gaan, behalve als het gaat om een land waar een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken.

Hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters uit Groningen vindt de beslissingen om meer landen de kleur geel of groen te geven "opmerkelijk". De versoepeling houdt volgens hem toch een risico in, gezien de aantallen besmettingen die er nog her en der zijn.

Hij vindt het ook noodzakelijk dat mensen zich bij terugkeer laten testen, maar vreest dat ze dat niet allemaal zullen doen.

Niesters sluit niet uit dat de beslissing ook is genomen tegen de achtergrond van de ontevredenheid van vliegtuigmaatschappijen, die niet vliegen naar bestemmingen waar mensen op eigen houtje wel naartoe gaan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden