Clicky


Hoogste aantal nieuwbouw verkopen sinds 2006

	Hoogste aantal nieuwbouw verkopen sinds 2006
26-07-2021 12:09 | Binnenland | auteur Redactie

VOORBURG - De verkoop van nieuwbouw koopwoningen verliep uitstekend in de 1e helft van 2021. Er werden 19.500 woningen verkocht, het hoogste aantal sinds 2006. Dit meldt WoningBouwersNL op basis van de afgegeven afbouwcertificaten van Woningborg, SWK en Bouwgarant. "Het hoge aantal verkopen is vooral te danken aan de verkoop van nieuwbouwappartementen", aldus Jannes van Loon, Woningmarktonderzoeker WoningBouwersNL.

Waar projectontwikkelaars normaal gesproken 2.500 tot 4.000 appartementen verkopen in het 1ehalf jaar steeg dit aantal in 2021 met 69 procent naar 7.500. "Deze trend zet zich de komende jaren waarschijnlijk door", aldus van Loon. Overheden hebben hun focus vooral op binnenstedelijke projecten waar voornamelijk ruimte is voor appartementen. Van Loon: "Dit legt een rem op de capaciteit van de woningbouw: de ontwikkeling van binnenstedelijke projecten is moeilijker, vergt veel tijd en levert relatief kleine projecten op. Dit terwijl een belangrijk knelpunt nu juist het gebrek aan ambtelijke capaciteit is."

Overal uitstekende verkoopvolumes

In alle provincies is het verkoopvolume minimaal 18 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral de relatief kleine markten in de provincies Friesland (+48 procent), Drenthe (+47 procent), en Zeeland (+42 procent) zien de hoogste stijgingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Ook de meer stedelijke provincies waarvan oudsher veel nieuwbouw wordt verkocht doen het goed. Zo werden er in Zuid-Holland 4.977 nieuwbouw koopwoningen verkocht en in Noord-Holland 3.455. Dat is respectievelijk 33 procent en 38 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. 

Overheden dringen appartementen op

Vooral het Rijk en provincies sturen aan op binnenstedelijk bouwen. Bouwen in de binnenstad is niet alleen erg duur, het levert ook vooral appartementen op. Inmiddels bestaat 38 procent van het aanbod aan nieuwbouw uit appartementen, terwijl circa 80 procent van de belangstellenden het liefst een grondgebonden nieuwbouwwoning heeft. Sinds begin 2014 is vooral de markt voor nieuwbouw eengezinswoningen krap. In de eerste helft van 2021 daalde de krapte zelfs naar het laagste niveau ooit; 1,5. Vijftig inschrijvingen op één grondgebonden woning zijn niet ongebruikelijk. Dit contrasteert met de markt voor nieuwbouwappartementen die diverse malen ruimer is geweest sinds 2014 en waar de krapte-indicator nu 3,7 is.

Consumenten geven voorkeur aan eengezinswoningen

De productie van eengezinswoningen zou dus fors opgeschroefd moeten worden om aan de vraag te kunnen voldoen en een wat ruimere markt te creëren. Echter, hier creëren overheden nauwelijks ruimte voor. Dat is opmerkelijk, want 85 procent van Nederland is onbebouwd. Er is dus genoeg ruimte langs steden en dorpen om grondgebonden woningen te ontwikkelen. De infrastructuur ligt daarvoor vaak al klaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions