Clicky

 
Transport Online - Jongeren kunnen tweede prik eerder laten zetten

Jongeren kunnen tweede prik eerder laten zetten

Jongeren kunnen tweede prik eerder laten zetten
26-07-2021 10:32 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Jongeren voor wie vanaf 16 augustus een afspraak voor een tweede prik van hun coronavaccinatie staat gepland, kunnen deze afspraak binnenkort naar voren halen. Ze krijgen hiervoor in de komende dagen een sms van de GGD, waarna ze kunnen bellen voor een vroegere afspraak.

Eerder was al duidelijk dat de tijd tussen de eerste en tweede prik voor jongeren verkort kon worden naar 21 dagen. Maar geplande afspraken voor de tweede prik konden nog niet worden vervroegd, meldde de GGD eerder deze maand. Toen was er nog onvoldoende vaccin, maar inmiddels is de voorraad Pfizer-vaccins groot genoeg en zijn er meer prikslots beschikbaar dan nodig.

Daarom kunnen ook reeds geplande afspraken voor de tweede prik naar voren worden gehaald, zolang er maar drie weken tussen de eerste en tweede prik zitten. Zo wil het kabinet "klaar zijn voor het nieuwe schooljaar" na de zomervakantie, legt demissionair zorgminister Hugo de Jonge uit.

Het is makkelijker de afspraken te verzetten voor jongeren, omdat zij in principe alleen met Pfizer zijn geprikt. Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA heeft vorige week ook een positief advies gegeven over het gebruik van het Moderna-vaccin voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar. De Gezondheidsraad buigt zich nog over dat advies, maar De Jonge geeft al aan dat inzet van Moderna voor jongeren op korte termijn niet erg waarschijnlijk is. Het zal in ieder geval niet versnellend werken, aldus de bewindsman.

Jongvolwassenen boven de 18 jaar kregen zowel het vaccin van Pfizer als van Moderna, waardoor het "in de uitvoering" ingewikkelder is om de tweede prik te verschuiven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. "Wanneer er voldoende vaccins beschikbaar komen, wordt er gestart met de versnelling van de groep boven de 18 jaar." Voor die groep moet er vier weken tussen de twee prikken zitten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,613

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions